23 Aprila, 2024

Prijava

Počinje manifestacija ‘Grebak-put života’

Obilaskom mezarja Hasana Turčala – Brzog i saboraca u Pazariću, danas počinje ovogodišnja manifestacija “Grebak-put života”.

Programom koji je utvrdio Odbor za obilježavanje značajnih događaja, datuma i ličnosti iz odbrambeno-oslobodilačkog rata BPK Goražde u periodu 1992.-1995. godina, u subotu je planiran tradicionalni istoimeni dvodnevni pohod.

– I ove godine očekujemo oko 50 učesnika kako iz BPK Goražde, tako i drugih gradova BiH. Okupljanje je planirano u subotu, 10. juna na centralnom spomen obilježju ‘Goražde grad heroj, svojim braniocima’ odakle ćemo krenuti prema Grepku tokom dana, pješačanjem u trajanju oko šest sati, preći dionicu koja je u najtežim vremenima značila put spasa ali i put smrti – kazao je predsjednik PK “Goražde – Maglić” Zajko Šovšić.

Učesnici pohoda usput će se zaustaviti na mjestima stradanja kako bi odali počast žrtvama Grepka.

– Ovo nije samo planinarski pohod i nadamo se da će i ove godine učestvovati značaj broj naših prijatelja iz drugih gradova i klubova, ali i građana koji žele evocirati uspomene na taj najteži period. Ovo je događaj s tradicijom dugom 27 godina koji treba baštiniti, da se ne zaboravi – kazao je Šovšić.

U subotu će biti položeno cvijeće, proučen tevhid i dova na šehidskim mezarjima Grebak i Orahovice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: