23 Aprila, 2024

Prijava

MVP BiH – NATO Komitet za partnerstvo: Postoji jak temelj za nastavak saradnje NATO-a i BiH

Delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine koju je predvodio zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić susrela se danas sa delegacijom NATO Komiteta za partnerstvo i kooperativnu saradnju koju predvodi direktor NATO-a za sigurnosnu politiku i partnerstvo James Mackey.

Na sastanku je razgovarano o Programu reformi Bosne i Hercegovine za 2021. i 2022. godinu i nastavku provođenja aktivnosti oko reformskih procesa u institucijama  Bosne i Hercegovine iz njihovih nadležnosti i  Informaciji o provedbi aktivnosti iz Programa reformi Bosne i Hercegovine 2021. i 2022. koja je u februaru 2023. godine jednoglasno usvojena na sjednici Vijeća ministara BiH i proslijeđena NATO sjedištu u Briselu. Informacijom o stepenu provedbe u političkom, ekonomskom, odbrambeno-sigurnosnom, resursnom i pravnom smislu potvrđeno je da postoji jak temelj za nastavak saradnje između NATO-a i BiH.

Pozdravljena je odluka NATO-a o razvijanju novog Paketa za izgradnju odbrambenih kapaciteta za Bosnu i Hercegovinu, službeno odobrena u februaru 2023. godine. Paket sadrži dodatne prilagođene mjere za jačanje odbrambenih sposobnosti, otpornosti i interoperabilnosti Bosne i Hercegovine i NATO-a.

Ponovljena je spremnost Bosne i Hercegovine da bude zemlja domaćin Partnerskog simpozija 2024. godine koji ima globalni karakter i na kom će saveznici, zemlje partneri i međunarodne organizacije raspravljati o sigurnosnim i drugim izazovima s kojim se naša društva suočavaju. To će dodatno ojačati spremnost BiH da doprinese kolektivnoj sigurnosti i stabilnosti u europskoj regiji, smanjenju  okolnosti koje ugrožavaju mir i naglasiti opredijeljenost ostvarenju temeljnih demokratskih vrijednosti, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: