22 Maja, 2024

Prijava

Došli na red: Stanari u Središnjoj Bosni uskoro će morati plaćati upravitelje (VIDEO)

Nakon što se važeći zakon o korištenju, upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova zgrada, usvojen prije nekoliko godina, pokazao kao potpuni fijasko, Kanton Središnja Bosna (KSB) krenuo je u izradu novog.

Vlada KSB je na današnjoj sjednici u Travniku usvojila Nacrt zakona o korištenju, upravljanju i održavanju dijelova zgrada i uređaja zgrade kojim će, nadaju se, napokon urediti oblast upravljanja zgradama koja je zanemarena gotovo u čitavom poslijeratnom razdoblju.

Ministar prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova KSB Amir Šečibović kazao je kako nakon usvajanja nacrta kreću javne rasprave.

– Novi zakon bi olakšao stanarima i upraviteljima budući rad. Što to znači? Sad imamo zgrade prepuštene same sebi, onako kako se vlasnici stanova dogovore, tako i rade. Ovo će biti organiziran, definiran i organiziran način upravljanja površinama, uz obveze stanara i upravitelja. U fazi smo nacrta, svim općinama smo uputili dopis da se izjasne prije samih javnih rasprava. U narednom razdoblju očekujemo veći interes upravitelja, sad ih imamo sedam certificiranih. Najveći interes je općine Travnik – rekao je Šečibović.

Po njegovim riječima, stari zakon pokazao je brojne manjkavosti zbog kojih nikada nije zaživio u praksi.

– Sama cijena površina dovela je do tog da nema zainteresiranih. Licencirani upravitelji prekidaju sporazume, jer je to nedovoljno za pokrivanje osnovnih troškova. Imamo neuređenu oblast i kad je u pitanju to kako stanare dovesti u formu da redovno izvršavaju svoje obveze i da se, na kraju krajeva, to definira kao obveza. Svi koji žele živjeti u organiziranoj zajednici moraju snositi svoj dio odgovornosti i dati svoj udio u samoj organizaciji – kazao je ministar Šečibović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: