27 Maja, 2024

Prijava

Ambasadori Velike Britanije i Norveške u BiH u posjeti kompaniji koja eksploatira mineralne resurse, cink i olovo

Ambasadori Velike Britanije i Norveške u Bosni i Hercegovini, Julian Reilly i Olav Reinertsen, zamjenica šefa Misije u Ambasadi SAD-a u BiH Deborah Mennuti i direktorica Ureda EBRD u BiH Manuela Naessl posjetili su Adriatic Metals, kompaniju za istraživanje i eksploataciju mineralnih resursa – cinka i olova na području Općine Vareš.

Njihova posjeta istakla je važnost direktnih stranih ulaganja u jačanju bosanskohercegovačke ekonomije.

Generalni direktor kompanije Paul Cronin informisao je delegaciju o dinamici realizacije projekta Vareš, koji je prepoznat kao „Najveća strana investicija“ od strane Sarajevo Business Foruma u 2022., te najavio da se proizvodnja očekuje u trećem kvartalu ove godine.

Diplomate su sa detaljima Projekta upoznali mladi, talentirani i sposobni inženjeri iz različitih dijelova BiH, koji su dobili priliku da svoju karijeru razvijaju u domovini po standardima rudarenja 21. stoljeća.

Po riječima Cronina, posjeta ambasadora je priznanje načinu rada u Adriaticu, koji je obilježen posvećenosti razvoju mladih talenata, sigurnosti na radu, zajednici i održivom europskom rudarenju.

– Projekt Vareš je šansa za prepoznavanje uloge BiH u opskrbi europske proizvodne baze industrijskim metalima od ključne važnosti i u osiguranju resursa u rastućoj deglobalizaciji i narušenom lancu opskrbe,“ izjavio je Paul Cronin, generalni direktor kompanije Adriatic Metals.

Posjetitelji su prepoznali i očiti ekonomski preporod Vareša, podrškom načelnika Zdravka Maroševića, kao i lokalne zajednice, saopćeno je iz Adriatic Metalsa.

– Projekat Vareš je više od ekonomskog uspjeha,on predstavlja obnovljenu budućnost za ovu općinu i njene građane, i ne samo Vareš već i šire područje – kazao je ambasador Reilly.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: