27 Maja, 2024

Prijava

Svjetska banka zabrinuta globalno ali Kina im se ne uklapa u plan

Tamni oblaci navlače se nad svjetskom ekonomijom, upozorila je danas Svetska banka u Izvještaju o izgledima globalne privrede. Prema oceni Breton Vuds institucije, globalna privreda je u „ opasnom stanju“, navode agencije.

„Sa porastom kamatnih stopa, potrošačka potrošnja i korporativne investicije će se usporiti, ekonomska aktivnost će biti pogođena, ranjivost zemalja sa niskim prihodima će biti izložena, globalni ekonomski rast će se značajno usporiti, dok će  stabilnost finansijskog sistema biti ugrožena“, mračna je prognoza Svjetske banke.

Otpornost koju je globalna privreda pokazala početkom 2023. postepeno će slabiti, pretvarajući se u uporniju tromost, pošto stroge monetarne politike pojačavaju tekuće uticaje pandemije kovida,  kao i oružanog sukoba između Rusije i Ukrajine. Globalni ekonomski rast će značajno usporiti u drugoj polovini ove godine i nastaviti do 2024. godine, predskazuje Svjetska banka.

S obzirom na nedavni snažan ekonomski zamah, Svetska banka je podigla svoju prognozu rasta globalnog BDP-a za ovu godinu sa 1,7 posto u januaru na 2,1 posto, iako je ona i dalje niža od prošlogodišnje stope rasta od 3,1 posto. Banka iz Vašingtona je istovremeno snizila prognozu rasta BDP-a za 2024. sa 2,7 posto na 2,4 posto.

Ajhan Kose, zamjenik glavnog ekonomiste Svetske banke, slikovito je danas istakao  da sunce koje smo vidjeli nad globalnom ekonomijom početkom godine počinje da zalazi, i da možda predstoje tmurni dani. Globalna ekonomija prolazi kroz brzo, sinhronizovano usporavanje, a očekuje se da će rast ove godine biti niži nego prošle u 65 posto zemalja.

Svetska banka očekuje da će se rast generalno usporiti u razvijenim ekonomijama, za koji se predviđa da će ove godine pasti na 0,7 odsto  nastaviti da slabi u 2024. godini; očekuje se da će američka ekonomija, na primer, porasti za 1,1 odsto ove godine i 0,8 odsto dogodine.

Kina je jasan izuzetak u trendu globalnog ekonomskog usporavanja. Svjetska banka očekuje da će kinesko ekonomsko ponovno otvaranje podržati globalni rast, pri čemu se predviđa da će kineska ekonomija rasti 5,6 posto ove godine.

Svetska banka očekuje da će globalna inflacija postepeno opadati, ali se očekuje da će bazna inflacija u mnogim zemljama ostati iznad nivoa prije kovida, situacija koja će potrajati do 2024.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: