24 Maja, 2024

Prijava

Britanska vlada uklanja nadzornu opremu kineske proizvodnje

Britanska vlada danas je saopštila da se obavezala na uklanjanje opreme za nadzor kineske proizvodnje sa osjetljivih vladinih lokacija, u okviru poslednjih planova za rješavanje problema nacionalne bezbjednosti u vezi sa Kinom.

„Također ćemo se obavezati da ćemo objaviti vremenski okvir za uklanjanje opreme za nadzor koju proizvode kompanije koje podliježu kineskom nacionalnom zakonu o obavještajnoj službi sa osjetljivih lokacija centralne vlade”, navodi se u vladinom saopštenju, ali nije navedeno o kojim konkretnim kompanijama je reč.

Kako navodi Rojters, britanski zakonodavci su ranije pozvali na zabranu prodaje i upotrebe sigurnosnih kamera koje proizvode Hikvision i Dahua, dvije kineske firme u delimičnom državnom vlasništvu, zbog straha od pretnji po privatnost i zabrinutosti da su proizvodi tih kompanija povezani sa kršenjem ljudskih prava u Kini.

Dodaje se da je vlada premijera Rišija Sunaka, koji je Kinu proglasio najvećim svetskim izazovom po bezbjednost i prosperitet, prošle godine naložila svojim činovnicima da prestanu sa postavljanjem nadzornih kamera povezanih sa Kinom na važnim državnim objektima.

Peking je saopštio da se „čvrsto protivi” preuveličavanju koncepta nacionalne bezbjednosti radi suzbijanja poslovanja kineskih preduzeća.

Britanija je zabranila „Tiktok” na vladinim telefonima u martu ove godine, dok je 2020. najavljeno da će zabraniti kompaniji Huavej svoju 5G mrežu, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: