25 Aprila, 2024

Prijava

Orban: Većina Evropljana ne podržava rat, uskoro će prihvatiti stav Mađarske

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da većina Evropljana ne podržava rat, kao i da se bliži vreme kada će Evropa prihvatiti stav Budimpešte koja se zalaže za mir.

„Većina Evropljana ne podržava rat. Možda moralno podržavaju Ukrajinu, pošto je Ukrajina napadnuta i Rusija je agresor, i žele pravdu, ali su podeljeni oko pitanja šta bi trebalo da bude urađeno i šta se može preduzeti”, rekao je Orban u intervjuu za radio stanicu Košut.

Istakao je da je Mađarska na pravom putu, u moralnom i političkom smislu, te da će u mnogim zapadnim državama građani „prije ili kasnije” srušiti vlade koje promovišu rat, prenosi MTI.

On je naveo da Mađarska nikada neće zaratiti sa Rusijom i da neće dozvoliti da bude uvučena u ukrajinski sukob, javlja Tanjug.

Upozorio je da je neophodno spriječiti planiranu ukrajinsku kontraofanzivu jer bi ona samo dovela do novih žrtava, prije svega na ukrajinskoj strani.

„Izvođenje velikih strateških ofanziva je krvoproliće. Čak i neko poput mene, koji ima samo godinu i po dana iskustva u vojsci, zna da strana koja je u napadu može imati tri puta više žrtava nego strana koja se brani”, rekao je Orban.

On je istakao da, prije nego što Ukrajinci krenu u kontranapad, treba učiniti sve kako bi se postigao prekid vatre i započeli mirovni pregovori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: