21 Aprila, 2024

Prijava

Podsjećaju ko je glavni – američki bombarderi sutra nadlijeću nebo iznad BiH

Dva B-1B „lanser” bombardera Zračnih snaga Sjedinjenih Američkih Država će u utorak izvršiti niski prelet iznad Sarajeva i drugih gradova u Bosni i Hercegovini kao znak čvrstog partnerstva između SAD i Oružanih snaga BiH. Ujedno, naveli su, biće to znak trajne posvećenosti SAD-a suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine.

„Obilježavamo trajnu vezu između SAD-a i Bosne i Hercegovine. Prelet pokazuje našu posvećenost izgradnji snažnih bilateralnih odnosa i dokaz je zajedničkih vrijednosti i ciljeva. Saradnjom i razumijevanjem gradimo put ka budućnosti mira, sigurnosti i prosperiteta u regionu”, saopštio je general Džejms Hecer, pripadnik Vazdušnih snaga SAD-a i komandant američkih vazdušnih baza u Evropi, vazdušnih snaga u Africi i Zajedničke vazdušne komande NATO saveza.

Bombarderi će preletjeti Sarajevo, ali će ta dva bombardera moći da se vide u celoj zemlji. Osim toga, letjelice će učestvovati u zajedničkom vojnom događaju u blizini Tuzle koji će uključivati angažman Zajedničke taktičke vazdušne kontrole Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Specijalnih snaga Vojske SAD-a.

Ovaj događaj prirodni je nastavak, kako su naglasili, naprednih bilateralnih obuka na principu vojska vojsci.

Bombarderi B-1B stacionirani su u britanskoj bazi „Fairford” u sklopu posljednjeg ciklusa operacije Udarna grupa bombardera.

Misije u sklopu ove operacije omogućavaju vazduhoplovcima da, kako su istakli, kontinuirano provode hitne operacije širom svijeta sa ciljem održanja globalne stabilnosti i sigurnosti, omogućavajući jedinicama da se upoznaju sa operacijama u raznim regionima.

Avion B-1B je teški bombarder velikog dometa koji može nositi najveći konvencionalni teret navođenih i nenavođenih projektila.

Višenamenski B-1B je okosnica američkih snaga za dalekometno delovanje. Sposoban je da u kratkom roku koristi velike količine preciznog i nepreciznog naoružanja protiv svakog neprijatelja, bilo gde u svijetu, saopštili su iz Ambasade SAD-a. U saopštenju naglašava kako prelet može biti otkazan zbog nepovoljnih vremenskih uslova, prenosi Tanjug.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: