14 Aprila, 2024

Prijava

Dačić: Međunarodna zajednica treba pružiti sigurnost Srbima na sjeveru Kosova

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić kazao je u ponedjeljak kako međunarodna zajednica treba poduzeti sve što joj zakoni i međunarodne obveze nalažu, odnosno pružiti sigurnost Srbima na sjeveru Kosova a nakon što su jutros Srbi ponovo okupili u Zvečanu kako bi novome gradonačelniku onemogućili ulazak u zgradu općine.

“Umjesto normalizacije stalno imamo eskalaciju koju izaziva Albin Kurti i deeskalaciju na kojoj radi dio međunarodne zajednice. Rezultat toga jeste jedan podmukao plan – Kurtiju je dozvoljeno da nešto radi, međunarodna zajednica se kao nešto buni i onda to ostaje dostignuta stvar koja je jednostranog karaktera i nadaju se da će postati politička realnost”, kazao je Dačić u izjavi za Radioteleviziju Srbije.

Dačić je kazao da su pripadnici Vojske Srbije u stanju borbene gotovosti i da će Srbija zaštititi Srbe na Kosovu ukoliko bude morala.

“Da mi dopustimo da padnu srpske žrtve zbog nespremnosti međunarodne zajednice, ili zbog ratnog avanturizma Kurtija svakako to nećemo dopustiti”, rekao je Dačić.

Kosovska policija ispalila je jutros suzavac kako bi spriječila lokalne Srbe da uđu u zgradu općine u Zvečanu i dok iz kosovske policije priopćavaju kako su bili prisiljeni uporabiti legalna sredstva predsjednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da će se na Kosovu dogoditi nešto što “do sada nismo vidjeli” te da je trenutačna situacija “najteža do sada”.

“Plašim se nestabilnosti, čak i velikih sukoba, jer znam da Srbi ne mogu više trpjeti, dok ovaj, dok ovaj (premijer Kosova Albin Kurti) sanja da bude Zelenski”, rekao je Vučić, prenose srbijanski mediji.

Za ponedjeljak su najavljeni prosvjedi u četiri općine na sjeveru Kosova i to Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Predsjednik i potpredsjednik Srpske liste Goran Rakić i Igor Simić razgovarali su u ponedjeljak s pripadnicima mirovne misije KFOR-a u Zvečanu te zahtijevaju da se pripadnici kosovske policije povuku ispred zgrade općine.

“Ostajemo ovdje dok se ne ispune naši zahtjevi. Ne odlazimo odavde dok se oni ne povuku”, rekao je Simić, potpredsjednik Srpske liste te dodao kako od KFOR-a očekuju da sačuva mir i ostane statusno neutralan

U blizini objekata općina Zubin Potok, Leposavić i Zvečan uočeno je veće prisustvo oklopnih vozila KFOR-a, a mediji na albanskom jeziku izvještavaju kako bi među prosvjednicima moglo biti osoba koje su spremne na terorističke akte.

Na sjeveru Kosova od danas će biti obustavljena nastava u svim osnovnim i srednjim školama koje nanstavu izvode na srpskom jeziku, kao i vrtićima, odlučeno je na sastanku direktora škola s načelnikom Školske uprave.

Roditelji djece na sjeveru Kosova dobili su poruku da se odgađa nastava dok se pripadnici kosovske policije u punoj ratnoj spremi ne povuku ispred zgrada općina.

Novoizabrani gradonačelnici općine Zvečan, Leposavić i Zubin Potok položili su zakletvu 25. svibnja te tako preuzeli lokalnu vlast u ove tri općine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, a nakon što je u Sjevernoj Mitrovici gradonačelnik Erden Atik preuzeo dužnost 19. svibnja.

No u petak je došlo do sukoba između građana srpske nacionalisti koji su prosvjedovali na sjeveru Kosova i kosovske policije nakon što su novoizabrani gradonačelnici pokušali ući u zgrade općina.

Sukobe je osudila Europska unija, a glasnogovornik za vanjsku politiku Peter Stano je izrazio žaljenje zbog napada na civilnu misiju EU-a Eulex te istaknuo kako svi moraju poduzeti korake na smirivanju napete situacije i odmah uspostaviti mir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: