19 Aprila, 2024

Prijava

U nedjelju se na Ramskom jezeru očekuje više od 160 veslača na regati ‘Lake to lake’

Ovoga vikenda Ramsko jezero ugostit će više od 160 veslača na XI. izdanju tradicionalne veslačka regate „Lake to lake“.

Predsjednik Veslačkog kluba (VK) „Rama“ Filip Šimunović u razgovoru za Fenu podsjetio je kako se ova regata održava jedanaestu godinu zaredom u organizaciji Veslačkog centra “Rama” i Općine Prozor-Rama.

– Ramska veslačka regata pod imenom Tradicionalna veslačka regata „Lake to lake“ održava se od 2012. godine, dok je sam klub osnovan IPA projektom prekogranične suradnje između Hrvatske i BiH. Ove godine smo pomjerili termin s kraja osmog na kraj petog mjeseca, jezero je puno i dobilo je onu svoju prepoznatljivu ljepotu sa slika. Vodostaj je odličan, za razliku od proteklih godina kada je bio lošiji – rekao je Šimunović.

Ove godine na regati će sudjelovati četiri kluba iz Hrvatske te dva lokalna kluba, „Rama“ i „Ustirama“, a očekuje se preko 160 natjecatelja koji će veslat 24 regate u više kategorija.

– Regata je u sustavu natjecanja Veslačkog saveza Dalmacije jer mi u BiH nemamo funkcionalan savez pa smo bili prisiljeni svoje mjesto tražiti u Dalmaciji, ali vrlo smo zadovoljni i s njima imamo dobru suradnju, posebno jer tu skupljamo iskustvo, znanje, način organizacije i rada – istaknuo je.

Program će se održavati dva dana. Subota je rezervirana za predavanje “Primjeri planiranja treninga kroz život” profesora Mladena Marinovića, višegodišnjeg predsjednika Hrvatske veslačke i kajakaške reprezentacije te kondicijskog trenera poznatih hrvatskih sportaša.

– On je svake godine gost na našoj regati, a pozvali smo ga da osvijesti mlade i sportske djelatnike primjerima svoga rada jer je zaista jedan veliki trener i sportski stručnjak – rekao je Šimunović.

Natjecateljski dio regate kreće u nedjelju, 28. svibnja, s početkom u 10 sati.

Veslački klub „Rama“ jedini klub u BiH

U razgovoru za Fenu Šimunović se dotaknuo i razvoja veslačkog sporta u Bosni i Hercegovini.

– VK „Rama“ je jedini klub u BiH koji funkcionira i koji deset godina ima aktivne veslače koji se natječu diljem Hrvatske i regije budući da u BiH toga nemamo. Mi smo 2020. inicirali osnivanje veslačkog kluba na Jablaničkom jezeru i u našoj općini. Pokušavamo napraviti još neke klubove, svojim znanjem, opremom i iskustvom želimo pomoći i drugim mjestima koji su zainteresirani, ali nažalost teško je uspjeti u tome naumu – kazao je predsjednik VK „Rama“.

Jedan od problema, po njegovim riječima, je i nefunkcionalan Veslački savez BiH.

– Veslački savez BiH na papiru postoji, ali ne radi kako bi trebao. Mi smo s njima imali suradnju i nastupali kao BiH reprezentacija, ali ništo ozbiljno u interesu veslanja se ne radi. Plan nam je da napravimo Savez Federacije BiH, imamo neke kontakte da napravimo klub u Jajcu ili u Livnu. Plan nam je to već nekoliko godina, pokušavamo i lobiramo, možda uspijemo osnovati savez koji bi bio funkcionalan i koji bi radio za veslanje te bi na taj način razvijali veslanje – ustvrdio je Šimunović.

Veslanje je specifičan i zahtjevan sport, posebice kada su u pitanju financijski zahtjevi.

– Oprema za veslački sport dosta je skupa, osjetljiva je i na nju se treba posebno paziti da se ne oštetit jer svako oštećenje je teško popravit, a kako nemamo tradiciju nemamo ni majstora koji mogu sanirati oštećenje pa ih moramo ići tražiti vani. Svaki klub ima svojih problema, posebno što se tiče financijske situacije. Nama je pomogla i Općina Prozor-Rama i mi bez toga sigurno ne bi uspjeli. S drugih razina vlasti dobivamo sredstva kroz projekte, kojih smo stvarno dosta uspješno odradili. Ovaj sport iziskuje dosta troškova i rada, bitno je da se borimo i radimo – naglasio je.

Rezultati njihova rada itekako su vidljivi, ocijenio je Šimunović.

– Mi smo zadovoljni odazivom i zanimanjem. Nismo velika sredina jer trenutno općina broji oko 14 tisuća stanovnika i naša baza su većinom sela oko jezera. U naša dva kluba imamo preko 50 veslačica i veslača. Posebno je uspjeh što se klub održao u ovako maloj sredini gdje nije bilo tradicije vesleačkog sporta, koji je dosta zahtjevan, a nije toliko popularan. Mi stvaramo tradiciju, dobar broj veslača koji su prošli škole vraća se i odvesla neke revijalne regate za nas, stvaramo veslačku povijest u Rami. A nadamo se da ćemo to prenijeti i na županiju, entitet i državu – zaključio je predsjednik Veslačkog kluba (VK) „Rama“ Filip Šimunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: