14 Aprila, 2024

Prijava

Nedužan izašao iz zatvora nakon 33 godine

Amerikanac iz Kalifornije, Denijel Saldana (55), koji je u četvrtak izašao iz zatvora nakon što je 33 godine nevin proveo iza rešetaka, rekao je po izlasku da se osjeća sretno, preneo je AP.

Saldana je proglašen krivim 1990. godine da je pucao na automobil u kojem je bilo šestoro tinejdžera, koji su se vraćali sa srednjoškolske utakmice na istoku Los Anđelesa.

Dva srednjoškolca su ranjena, ali su preživela.

Napadači su pomješali tinejdžere sa članovima bande, saopštile su lokalne vlasti.

Saldana je imao 22 godine u vrijeme pucnjave i radio je kao građevinac, a bio je jedan od trojice optuženih za napad.

Osuđen je po šest tačaka za pokušaj ubistvo i pucanje na puno vozilo, a trebalo je da odsluži 45 godina robije.

„Bila je to borba, svaki dan se budite znajući da ste nevini. Zaključani ste u ćeliji, molite za pomoć. Jednostavno, srećan sam što je došao ovaj dan”, rekao je Saldana, prenosi Tanjug.

Iz kancelarije okružnog tužioca Los Anđelesa, Džordža Gaskona počela je istraga nakon saznanja u februaru gdje je drugi osuđeni napadač, tokom saslušanja o puštanju na uslovnu slobodu 2017. godine, rekao policiji da „Saldana nije ni na koji način bio umješan i da čak nije bio ni u blizini tokom incidenta”.

Međutim, bivši zamjenik okružnog tužioca, koji je čuo svjedočenje drugog okrivljenog, nije ništa uradio, niti je prenio informaciju Saldani ili njegovom advokatu, dodao je Gaskon.

Zbog toga, Saldana je proveo još šest godina u zatvoru prije nego što je tužilac ponovo pokrenuo istragu i proglasio ga nedužnim, istakao je Gaskon.

Okružni tužilac nije otkrio više detalja o slučaju, ali se izvinio Saldani i njegovoj porodici.

„Znam da vam ovo neće vratiti decenije koje ste proveli i izdržali u zatvoru. Ali se nadam da će naše izvinjenje biti mala uteha dok počinjete novi život. Ne samo što je tragedija poslati nevinog čovjeka u zatvor, već svaki put kada se desi ovaj tip nepravde, za to vreme pravi krivci slobodno šetaju na slobode i čine nove zločine”, poručio je Gaskon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: