23 Aprila, 2024

Prijava

Milorad Dodik: “Sa Rusijom rade ono što su ranije radili sa Jugoslavijom”

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik je, u intervjuu za RIA Novosti, ocijenio da je razgovor sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom bio uspješan i izrazio zahvalnost na podršci Ruske Federacije Republici Srpskoj.

„Razgovor je bio veoma uspješan. Razmijenili smo stavove o trenutnoj situaciji u našim odnosima, o regionalnoj i globalnoj agendi. Još jednom je potvrđen prijateljski odnos Vladimira Vladimiroviča Putina i Ruske Federacije prema Republici Srpskoj. Potvrdili smo da mi smo pouzdani partneri i svi naši sastanci su dokaz o tome”, rekao je Dodik.

On je dodao da je veoma zahvalan na podršci koju Ruska Federacija pruža Republici Srpskoj, posebno na nivou međunarodnog prava, kao i da je Rusija garant implementacije Dejtonskog sporazuma i uslova koji se moraju ispuniti na nivou Savjet bezbjednosti UN.

Dodik je naveo da je predsjednik Rusije pokušao da uspostavi dijalog sa Zapadom na temu zajedničke bezbjednosti, ali ga nisu poslušali i nastavili su da rade sa Rusijom, ono što su ranije uradili sa Jugoslavijom.

„Predsjednik Putin brine o svojoj državi i svom narodu. On je uvijek bio principijelan kada je ranije pokušavao da razgovara sa Zapadom i NATO-om i uspostavi odnose zajedničke bezbjednosti i politike. Međutim, oni ga nisu poslušali i nastavili su da rade sa Rusijom ono što ranije su radili sa Jugoslavijom”, rekao je Dodik, rekao je Tanjug.

Kako je naveo, Republika Srpska pregovara sa Ruskom Federacijom o projektima rekonstrukcije termoelektrana i nabavci opreme za rad u rudnicima, a o ovim pitanjima, dodao je, moglo bi se razgovarati već u junu, tokom posjete delegacije RS Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: