23 Aprila, 2024

Prijava

WinRAR odlazi u prošlost zbog ovog poteza Microsofta?

Microsoft nikada nije dodao izvornu podršku za RAR format u Windows, ali to će se uskoro promijeniti.

Jedan od najpopularnijih formata arhivskih datoteka decenijama je RAR. Njegovo ime je akronim za Roshal Archive, jer ga je prije 30 godina kreirao ruski inženjer po imenu Evgenij Rošal. Također je stvorio popularni WinRAR program za arhiviranje datoteka dvije godine kasnije, 1995. godine. Od tada se neprestano ažurira, uključujući beta ažuriranje prošle nedelje.

Korištenje WinRAR-a ili sličnih programa bio je jedini način za otvaranje RAR datoteka u Windows sistemu, jer Microsoft nikada nije dodao izvornu podršku za format. To će se veoma brzo promijeniti.

Kao dio Microsoftovog Builda 2023, kompanija je pomenula da će Windows 11 dodati podršku za otvaranje više formata arhivskih datoteka. Na spisku je bio i RAR. Microsoft je izjavio da dodaje ovu podršku jer Windows 11 sada koristi projekat otvorenog koda libarchive.

Pominjanje podrške za RAR, kao i podrške za otvaranje drugih formata arhive datoteka kao što su 7-zip i gz, zapalilo je internet.

The Verge je dodao da je Microsoft istakao da bi trebalo da počne sa dodavanjem podrške za ove formate datoteka u predstojećoj Windows 11 preview verziji, koja bi trebalo da se pojavi ove nedelje.

Iako je dodavanje načina za izvorno otvaranje RAR datoteka u Windows 11 sistemu sjajno, izgleda da ne postoji način da Microsoftov OS kompromituje datoteke koristeći sam RAR. To ipak znači da će programi poput WinRAR-a vjerovatno još neko vreme biti potrebni. Ipak, većina nas Winrar i koristi samo za otvaranje već zapakovanih datoteka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: