23 Aprila, 2024

Prijava

Vlasti Kameruna se bore protiv krda slonova pljačkaša koje je ubilo najmanje dvije osobe

Zvaničnici Kameruna zaduženi za divlje životinje saopštili su da je u toku “borba protiv krda slonova pljačkaša”.

Slonovi su ove nedelje dolutali u regionalnu prijestonicu Marue, nakon što su pregazili okolna sela, usmrtivši pritom najmanje dvije osobe.
Državni zvaničnik za šumarstvo i divlje životinje Žan Njemeg rekao je da su slonovi ove nedelje na smrt izgazili dijete u selu blizu Marue, glavnog grada regiona krajnjeg sjevera Kameruna, dok je zamjenik gradonačelnika obližnjeg okruga Kalfu, Umaru Tambutu, rekao je da su slonovi ubili čovjeka prošle sedmice.
Slonovi su se kretali u potrazi za vodom zbog suše u regionu“, rekao je Njemeg i dodao da je krdo prvi put primjećeno u blizini granice sa Čadom, preneo je Rojters.
Grupe koje se bore za prava divljih životinja u Kamerunu nastoje da reše sukob između slonova i ljudi, koji je u prošlosti dovodio do uličnih protesta, ali i da spriječe krivolov.
Suše povezane sa klimatskim promjenama pogoršale su tenzije, jer je veća vjerovatnoća da žedni slonovi upadaju u sela i gradove, navodi Rojters.
“Kada nema vode na jednom mjestu, oni migriraju drugdje gdje mogu da nađu vodu i druge resurse“, rekao je službenik Afričke fondacije za divlje životinje Abubakar Adam.
Procjenjuje se da u Kamerunu živi oko 6.830 slonova, što tu zemlju čini domom jedne od najveći populacija slonova u Africi. Gubitak njihovog prirodnog staništa navodi slonove da povremeno odlutaju u ljudska naselja, gde upropaste useve i domove, a ponekad napadaju i ljude.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: