27 Februara, 2024

Prijava

Lagumdžija: Ruski ambasador nastavlja obračun s nosiocima izgradnje euroatlantske državnosti BiH

Novoimenovani ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim narodima (UN) Zlatko Lagumdžija očitovao se saopćenjem nakon facebook-posta ambasadora Rusije u BiH Igora Kalabuhova, ističući da je ambasadorov tekst nastavak kontinuiranog obračuna s nosiocima izgradnje euroatlantske državnosti Bosne i Hercegovine kao evropske države i društva zajedničkih vrijednosti.

– S obzirom na to da čitav jučerašnji dan i današnje jutro dobijam pozive od medija u kojima se od mene traži da dam svoj komentar na facebook-post ambasadora Rusije u Bosni i Hercegovini Igora Kalabuhova, u kojem je prvo podmuklo lažirao naše birvaktilske razgovore ‘u četiri oka’, kako bi se potom bezočno obrušio na mene zbog intervjua The Washington Timesu, smatram najprimjerenijim da mu kažem koju laku riječ na isti način – naveo je Lagumdžija.

Kako kaže, do ovog istupa ambasador se već ‘proslavio’ napadom na člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, zbog kojeg bi, kako je naveo, “letio iz zemlje kao kofer da nema svoje jatake kojima očito asistira u realizaciji njihovih neostvarivih secesionističkih snova”.

-To mu se izgleda toliko dopalo da je odlučio da lupa i dalje, pa tako i da na mene naleti. Ambasadora treba podsjetiti da je prije skoro godinu dana, u vrijeme najbrutalnijeg ruskog razaranja Ukrajine i međunarodnog prava, putem već tradicionalnog i omiljenog facebooka, pozivao ‘muslimane i predstavnike Bosne i Hercegovine da zajednički rade u Grupi strateške vizije ‘Rusija – Islamski svijet’ i da ne nasjedaju na vještačka podmetanja u nekim bosanskohercegovačkim medijima” – dodaje Lagumdžija.

-Tom prilikom nam je objašnjavao kako nam uzor mogu biti 20 miliona muslimana koji žive u Rusiji i koji na ‘oslobođenom Krimu završavaju izgradnju jedne od najvećih džamija u Evropi od 6 hiljada kvadratnih metara, sa četiri munare visine od po 50 metara svaka”. Mašala. Istina, tom prilikom nas nije pozivao da se ugledamo na čečenskog lidera Kadirova koji se odlično uklopio u taj opšti rahatluk pod nazivom ‘Rusija – Islamski svijet’. I sve se to dešava paraleno sa gromoglasnim Dodikovim agitovanjem za ‘srpski svet’ i sa pozivima ambasadorovih šefova u ‘Ruski svet’ koji bi u konačnici sve to lijepo objedinio ukoliko bi Bošnjake uspjeli antagonizirati sa euroatlantskim svijetom – navodi dalje Lagumdžija.

Nakon što je ruski ambasador, ističe se reakciji, lažirao razgovore u četiri oka, izvrijeđao Lagumdžiju na primitivan način, u maniru “Velikog Brata” pozvao ga je na “strpljiv dijalog zasnovan na uzajamnom poštivanju naroda BiH, bez ikakvog nametljivog uplitanja Velike Braće i Sestara”.

Kao da je zaboravio, navodi dalje Lagumdžija, da je dok je Bosna i Hercegovina prije dvije sedmice, s prijateljima iz cijelog svijeta obilježavala 9. maj, otvarajući “Evropsku kuću” pred Vječnom vatrom u Sarajevu, on (ambasador) istog dana dijelio bosanskohercegovačke antifašiste u Banja Luci tvrdeći da obilježava “dan pobjede nad fašizmom, praznik koji ujedinjuje ruski i srpski narod, koji su se nacionalno najviše oduprli fašizmu”. Potom je Kalabuhov zahvalio “bratskom srpskom narodu na podršci ruskom narodu u njegovoj današnjoj borbi protiv totalitarizma Zapada”, ističe Lagumdžija.

– Kako i priliči velikodušnom ‘Velikom Bratu’, za kraj nas je počastio pozivom rukovodstvu i cijeloj Republici Srpskoj da idemo ‘Samo zajedno do pobjede”. Kao Ambasador u Bosni i Hercegovini ostavio nas je uskraćene za precizniji odgovor ko su oni, koga oni to pozivaju da zajedno idu do pobjede i protiv koga nas pozivaju u borbu. Umjesto toga, ambasador Rusije u Bosni Hercegovini nas sada pokušava prepasti praznom prijetnjom da ‘biti prijatelj sa Amerikom je kao kupiti kartu za Titanik’ – kao da nije svjestan činjenice da se ovde te karte više ne prodaju nakon što je on sa jatacima već isplovio na njihovom zajedničkom ‘Titaniku’ – Lagumdžijine su riječi.

U reakciji na istup ruskog ambasadora, novoimenovani ambasador BiH u UN-u se osvrće na “podvalu, opasnu i hinjsku”, kako navodi, kojom je Kalabuhov otkrio stvarne namjere i nastojao skrenuti pažnju s njegove uloge u secesijskim planovima, narušavanju međunarodnog prava i mira u regionu.

– Izgleda da je moj sugovornik zaboravio onaj stari bosanski običaj – neću te ni ‘pipnuti’ ukoliko sam prvi ne počneš da me ‘čačkaš’. Sa gospodom gospodski, sa mangupima mangupski, a sa ambasadorima kako sami izaberu. Zna ambasador odlično koliko u ozbiljnoj politici nijanse i riječi izvađene iz ukupnog konteksta daju potpuno različito značenje sličnim rečenicama. Dakle, nije tačno, između ostalog, da sam mu bilo kada rekao da ‘ako će iko i uništiti Bosnu, to će biti Bošnjaci’. Mnogima, kako u četiri oka, tako i u javnim istupima, ukazujem na lekcije iz zajedničke istorije: Jugoslavija se raspala, kao i Sovjetski Savez, kada je najbrojniji narod odlučio da ta zemlja više ne postoji. Pod Miloševićevim vodstvom, po cijenu rata i zločina koji su okončani presuđenim zločinima genocidom u Srebrenici, Srbi su krenuli u razbijanje Jugoslavije jer im nije bilo dovoljno da budu ravnopravni sa drugima. Pod vodstvom Gorbačova, Rusi su uspjeli da se mirno raziđu i tako spriječe još veće zločine nego što su se desili na našim prostorima. Zato sam govorio, a to tvrdim i danas, bez pravljenja mehaničkih paraleli između Sovjetskog Saveza, Jugoslavije i Bosne i Hercegovine, kao i između Rusa, Srba i Bošnjaka, da su Bošnjaci svjesni da Bosnu i Hercegovinu i u konačnici sebe same, mogu uništiti samo oni, sami ako dignu ruke od nje kao inkluzivne države i društva zajedničkih vrijednosti i ljudskih prava, a da to ne mogu ni Srbi ni Hrvati sa svojim izolovanim secesionističkim politikama – kaže Lagumdžija.

Dodaje da je i uvijek u sličnim prilikama uz to ponavljao da su baš zato Bošnjaci svjesni da ne smiju dozvoliti da ih neko gurne ili da sami upadnu u istu zamku u koju je Srbe ponovo dovela stara politika ‘velike Srbije’ pod Miloševićevim vodstvom i u kojoj brojčano većinski narod želi biti važniji od drugih.

-Sada mi izgleda kao da sam možda mom sugovorniku tako dao ideju za novi plan – umoriti, ogaditi i okrenuti Bošnjake, kao i Bosance i Hercegovce, od euroatlantskih integracija kao demokratskog okvira države i društva ljudskih prava u kojem će biti dio jedne velike evropske porodice, ujedinjene u svojim različitostima. Na svu sreću, ova država i narod su kao žrtva projektovanih velikodržavnih zločina prošli kroz toliko iskušenja u zadnje tri decenije da im se ne može desiti da odustanu od svoje euroatlantske budućnosti kao države i društva zajedničkih vrijednosti. Na tom putu nas sigurno ne može zaustaviti raštimana velikodržavna posada s jatacima i privatno probranim saputnicima, koji se bave rasporedom ležaljki na palubi svog ‘Titanika’, slaveći i pjevajući kako im niko ništa ne može, dok plove, opijeni u mraku, ka svojoj santi leda – naveo je u Zlatko Lagumdžija u reagovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: