23 Aprila, 2024

Prijava

Erdoganova istorijska šansa

Erdogan ima istorijsku priliku da utisne neizbrisiv pečat u istoriju Republike Turske: posle neočekivanog uspjeha u prvom krugu glasanja on sada ima šansu da postane trinaesti predsjednik – treći put u višedecenijskoj karijeri, s tim da je prvi put to bilo po starom ustavu.

„Mi očekujemo sigurnu pobjedu 28. maja”, uvjeren je on. Erdogan je, mimo očekivanja, u prvom krugu osvojio 49,4 posto a njegov glavni rival Kemal Kiličdaroglu 44,8 posto glasova. Treći kandidat Sinan Ogan je dobio 5,2 posto. Sve ankete su prije toga predviđale pobjedu Kiličdaroglua, ali pošto niko nije dobio više od 50 posto glasova, Turci 28. maja moraju opet na birališta.

„Izbori se ne dobijaju praznim govorima u kojima Erdogan obećava zlatna brda i doline. Ovog puta mi ćemo pobjediti”, kaže kandidat opozicije Kiličdaroglu koga podržava šest manjih stranaka.

Firme za ispitivanje javnog mnjenja, posle prvog promašaja, još se ne oglašavaju. I politički analitičari su zbunjeni, mada neki misle da je sada Erdogan bliži pobjedi. U toku je bitka za svaki glas.

U centru pažnje su neopredjeljeni građani, njih oko osam miliona. Iako je izlaznost bila velika (88 posto) njihovi glasovi bi mogli da budu presudni. Pod lupom su i mladi koji imaju rezervisan stav prema sadašnjem šefu države. Među njima je i 47.000 mladića i djevojaka koji su između dva izborna kruga stekli glasačko pravo jer su u međuvremenu napunili 18 godina.

„Ja sam ponosan na vas. Vi ste naša nada, zjenica našeg oka”, poručuje Erdogan.

Kiličdaroglu ne zaostaje za rivalom: „Neko je ukrao vaš život. Nemate para ni za kafu… Čim dođemo na vlast, mi ćemo ispraviti velike nepravde prema vama”, obećava on.

Pod lupom dvojice rivala je i borba za naklonost više od dva miliona građana u jugoistočnoj Anadoliji, koje je pogodio razorni zemljotres. Zahvaljujući obećanju da će za godinu dana izgraditi više od 200.000 kuća i stanova, Erdogan je mimo očekivanja u prvom krugu uspeo da osvoji većinu u nekoliko provincija. Tek posle toga u opoziciji su shvatili da se on lako ne predaje, čak ni tamo gdje se zbog mnogih propusta očekivalo da će dići ruke.

Koplja se lome i oko rješavanja ekonomskih problema, kao i migrantske krize, pošto je u Turskoj godinama našlo utočište tri i po miliona izbjeglica. Kiličdaroglu obećava da će ih odmah vratiti tamo odakle su stigli, uglavnom u Siriju, što mnogi građani pozdravljaju. Pod pritiskom javnosti i vlada je konačno uspostavila kontakte sa režimom u Damasku kako bi riješila taj problem.

Spoljna politika je bila u drugom planu iako su mnoge zapadne zemlje, prije svih Amerika, podržale opozicionog kandidata pošto ne mogu da nađu kompromis sa Erdoganom oko Ukrajine i uvođenja sankcija Rusiji, rešenja sirijske krize, razgraničenja u Mediteranu. To Erdogan sada pokušava da iskoristi, pošto je u Turskoj prisutan antiamerikinizam zbog podrške koju Pentagon pruža „kurdskim teroristima” u Siriji, kao i pristalicama imama Fetulaha Gulena, koji je 2016. godine pokušao državni udar. On sada mirno živi u Pensilvaniji i Vašington odbija da ga izruči iako ga u Ankari optužuju za smrt 250 građana.

Opozicija prima naređenja sa Zapada i Kiličdaroglu će se slepo povinovati tim zahtjevima ako pobjedi, tvrdi Erdogan optužujući predsjednika SAD Džozefa Bajdena da je naredio da bude svrgnut sa vlasti. Vašington pokušava da Erdoganu izbije taj „argument” iz ruku. „Predsjednik Bajden će sarađivati sa onim ko pobjedi u Turskoj”, ističu u Bijeloj kući.

Za razliku od prvog kruga Erdogan i Kiličdaroglu ovog puta neće organizovati masovne mitinge nego razgovore sa građanima širom zemlje, pre svega u provincijama koje je 6. februara pogodio zemljotres i odnio 50.000 života.

Dodatne podrške kandidatima za predsjednika

Ankara – Turska desničarska antimigrantska partija podržala je juče Kemala Kiličdarougla, protivkandidata aktuelnog turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, četiri dana prije drugog kruga predsedničkih izbora, koji će se održati u nedelju, 28. maja, javlja AP. Umit Ozdag, lider desničarske Partije pobede, objavio je podršku glavnom opozicionom kandidatu Kemalu Kiličdarogluu rekavši da je odlučio da ga podrži zbog njegovog obećanja da će deportovati milione migranata iz Turske.

Njegovo saopštenje uslijedilo je nekoliko dana pošto je Sinan Ogan, trećeplasirani u prvom krugu izbora, podržao Erdogana, prenosi Beta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: