24 Aprila, 2024

Prijava

Charlesu ukazano na odluku njegovog fonda o sramotnoj isplati zlostavljanoj djeci

Kralj Čarls je pozvan da interveniše nakon što je Prinčev fond, dobrotvorna organizacija za mlade čiji je on osnivač, najavila da će isplatiti odštetu od samo 2.000 funti svakom djetetu koje je preživelo seksualno zlostavljanje, saopštilo je udruženje koje zastupa oštećene.

Navodi se da je riječ o stotinama djece, koju je vlada Velike Britanije u prošlom vijeku iz siromašnih radničkih porodica ili domova poslala u poljoprivredne škole u Australiji i Kanadi radi „boljih prilika i obrazovanja”, a zatim su pretrpjela seksualno zlostavljanje, prenio je Gardijan.

Prinčev fond pravno je odgovoran za potraživanja preživelih, jer je preuzeo Ferbridž, dobrotvornu organizaciju fokusiranu na Britaniju koja je nekada vodila škole na farmi.

Iako je viši sud u Velikoj Britaniji prošle godine procijenio vrijednost potraživanja preživelih žrtava zlostavljanja Ferbridža na oko 204.000 funti (oko 234 hiljade evra) po svakoj osobi, kreatori šeme obeštećenja rekli su oštećenima da će dobiti tek oko jedan posto od te cifre zbog „nedostatka novca”, koje je fond izdvojio za spomenuta potraživanja.

Predstavnici preživelih su isplatu nazvali „nečuvenom i krajnje nepravednom uvredom”.

Udruženje Old Ferbridžens, grupa koja predstavlja preživele iz Ferbridža, pisala je kralju Čarlsu kako izrazila svoju veliku zabrinutost zbog ponašanja prinčevog fonda, kako bi ga podstakli da izdejstvuje da preživelima adekvatniju kompenzaciju”.

U pismu Čarlsu, član odbora udruženja Dejvid Hil, koji je sa 12 godina 1950-ih bio poslat iz Eseksa u australijsku farmersku školu, moli kralja da interveniše kako bi ispravio ono, što on naziva nepravdom.

„Tijelo koje snosi nekadašnju odgovornost za seksualno, fizičko i emocionalno zlostavljanje stotina djece sa farme u Ferbridžu, od kojih su neka od pet godina starosti, namjerava da plati svakom preživelom iznos do približno 3.820 australijskih dolara (2.400 funti) ili, u mnogim slučajevima, manje od toga”, naveo je Hil.

Ferbridž datira iz 1909. godine, kada je osnovan kao dio plana da se mladi iz sirotinjskih četvrti Velike Britanije pošalju u kolonije Komonvelta da rade na farmama, dijelom, prema nedavnoj nacionalnoj istrazi o zlostavljanju djece u Ujedinjenom Kraljevstvu, kako bi bio pojačan belački udio u kraljevskim kolonijama i kao pokušaj rješavanja problema dječijeg siromaštva, piše Gardijan.

U izvještaju Nezavisne istrage o seksualnom zlostavljanju dece (IICSA) iz 2018. zaključuje se da Ferbridž nije uspeo da zaštiti djecu u četiri poljoprivredne škole u Australiji, Kanadi i Južnoj Rodeziji (današnji Zimbabve) od seksualnog zlostavljanja, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: