28 Marta, 2024

Prijava

Beč i dalje vodeći kongresni grad, ispred Lisabona i Pariza

Na ljestvici kongresnih destinacija Međunarodnog udruženja za kongrese i stručne skupove (ICCA) u 2022. godini glavni grad Austrije je ponovo zauzeo prvo mjesto, ispred Lisabona i Pariza. I u 2021. godini je, unatoč pandemiji, proglašen za najbolju kongresnu metropolu.

Sa ukupno 162 održana međunarodna kongresa u 2022. godini austrijska prijestolnica je na ljestvici ICCA objavljenoj u maju ove godine zauzela prvo mjesto.

Drugo i treće mjesto pripalo je Lisabonu (sa 144 održana kongresa) te Parizu (134), a nakon njih slijede Barcelona, Prag, Madrid, Berlin, Atina, Brisel te London.

U skladu s međunarodnim trendom održavanja kongresa uživo, aktuelna ljestvica ICCA prvi se put nakon pandemije odnosi na kongrese koji su organizovani na mjestu održavanja. U prošlogodišnju ljestvicu su bili uvršteni i hibridni kongresi koji su održani i online.

Ponovno zauzimanje vodećeg kongresnog odredišta u globalnom, izuzetno kompetitivnom okruženju rezultat je odlične saradnje svih učesnika u bečkoj kongresnoj industriji kao i kontinuiranog povjerenja u Beč kao kongresnu destinaciju, istaknuo je direktor Turističke zajednice grada Beča Norbert Kettner.

Ove godine je već održano 17 velikih kongresa sa po više od 3.000 učesnika te četiri kongresa koja prelaze broj od 10.000 učesnika. Kongresi uz bogat kulturni život austrijske metropole snažno utječu na stabilnost cijena i daljnji razvoj kvalitetnog turizma – saopćeno je iz Ureda Grada Beča u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: