20 Aprila, 2024

Prijava

Američka obmana – od toga da neće slati avione do obuke pilota za samo četiri mjeseca

Američko ratno vazduhoplovstvo je zaključilo da će obuka ukrajinskih pilota za upravljanje avionom F-16 trajati četiri mjeseca. Preduslov je da piloti predviđeni za preobuku na taj tip aviona, već imaju iskustvo letenja na nadzvučnim letjelicama, kao što su MIG-29 i Su-27.

Naime, krajem februara u vazduhoplovnoj bazi „Moris”, u Tusonu u državi Arizona, gdje bazira 162. puk američkog ratnog vazduhoplovstva, ukrajinski piloti su prošli kratku obuku upoznavanja sa avionom F-16.  Nakon toga su na simulatorima imali priliku da uvježbaju devet profila upotrebe aviona, u ukupnom trajanju od 11 sati. Ukrajincima su podršku pružala četiri instruktora koji su zaključili da bi najveći problem bio učenje engleskog jezika.  Centralni kompjuter aviona obavještenja daje isključivo na engleskom a Ukrajinci još nisu dovoljno ovladali tim jezikom. Ipak, primjećeno je da imaju sasvim dovoljno iskustva za upravljanje mlaznim avionima, jer su uspjeli da izvedu najsloženije zadatke, poput prizemljenja aviona sa motorom koji je prestao da radi.

Najveće izneađenje tokom obuke u Tusonu, bila je neobučenost pilota da lete u većim formacijama. Ukrajinci su navikli da lete u parovima i prate komande koje im izdaju kontrolori sa zemlje.

Sve ukupno, zaključak da je preobuka pilota moguća u roku od četiri meseca, iz korena menja stvari. Pre toga, američki zvaničnici su tvrdili da će preobuka trajati minimum 18 meseci.  Program preobuke mogao bi da se obavi u Velikoj Britaniji, iako ta zemlja ne koristi avione F-16.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: