29 Marta, 2024

Prijava

Vučić: Izbori su realna opcija, kada neko osporava legitimitet, onda je to najbolji način

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je da je organiziranje izbora u Srbiji realna opcija zbog kriznih situacija i osporavanja legitimiteta trenutačnoj vlasti u toj zemlji.

”Kada imate krizne situacije, i kada netko osporava legitimitet na ovaj ili onaj način, to je najbolji način”, rekao je Vučić.

Srbiju u samo dva dana, 3. i 4. svibnja potresle masovne pucnjave u beogradskoj školi i u dva sela kod Mladenovca u kojima je poginulo 18 i ranjeno 20 ljudi, uglavnom učenika i mladih. Nakon toga proeuropska oporba organizirala je masovne prosvjede u Beogradu pod nazivom “Srbija protiv nasilja” tijekom kojih su prosvjednici tražili ostavke visokih policijskih dužnosnika koje drže krivima za posljedice poticanja i toleriranja nasilja u javnosti.

Srbijanski predsjednika Aleksandar Vučić smatra da jedini cilj oporbenih stranka nasilno preuzimanje vlasti te uvođenje Srbije u kaos, nestabilnost, nemire i nerede.

”Na prvom, drugom, djelomično i trećem prosvjedu bio je veliki broj ljudi koji su željeli nešto promijeniti kako bi oni i njihova djeca bili sigurniji, ali i doprinijeti nekim odlukama koje će svakako na drugačiji način našu stvarnost u budućnosti kreirati. Međutim, onima koji prate političku aktivnost, već je za vrijeme dana žalosti bilo jasno da će političari i stranke bivšeg režima i oporbe, pokušati to iskoristiti, zakazujući skup na temi na kojoj se to ne radi”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije kazao je da će se kao građanin i predsjednik boriti svojim autoritetom i svom svojom snagom da odgovorni za nedavna masovna ubojstva budu kažnjeni maksimalnim kaznama.

“I kao građanin i kao predsjednik Srbije ću tražiti za onog tko je to učinio, i za one koji su ga naoružavali i za one koji su to pomagali na različite načine najveće moguće kazne, to sam obećao ljudima”, rekao je Vučić.

Vučić je u intervjuu za Radioteleviziju Srbije kazao kako nije imao potrebu pravdati se onima koji ga, kako je kazao, svakoga dana predstavljaju kao bezdušnika.

„Upisao sam se u knjigu žalosti, obišao mjesto strašne tragedija ali nema potrebe da se pravdam bilo kome tko misli da ima monopol na tugu i da objašnjavam kako sam normalan čovjek …da imam troje djece i da sam noćima plakao i borio se koje mjere donijeti i nešto promijeniti”, kazao je Vučić.

Vučić je izjavio da skup ”Srbija nade” koji bi se trebao održati u petak nije ”nikakav hir” ili ”mjerenje popularnosti” već je pokušaj da se pokaže kako nešto što je neko napravio i i uradio, ne samo da nema nikakvog smisla, već da neće moći proći’.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić priopćila je danas da su ostala samo dva dana do skupa koji će pokazati da postoji samo jedna Srbija, Srbija nade.

“Još samo dva dana do skupa koji će pokazati da ne postoje dvije Srbije, kako neki stalno potenciraju – njih ‘lijepih, pametnih i slobodnih’ i nas ‘ružnih, glupih i počinjenih’ (sendvičara) . Postoji samo jedna Srbija – Srbija nade. Čemu ovolika nervoza oko tog jednog skupa? Vidimo se 26. maja!”, napisala je Brnabić na Twitteru.

U Srbiji će tijekom vikenda biti organizirana dva skupa, pa će tako vladajuća koalicija u petak, 26. svibnja organizirati skup u Beogradu u povodu formiranja Narodnog pokera za obranu države dok će drugi dan biti održan skup Srbija pritvor nasilja koji organizira proeuropska oporba.

Vučić je pozvao građane Srbije da dođu, 26. svibnja u Beograd, na skup “za obranu slobodarskih, demokratskih vrijednosti Srbije”, iako su ga u utorak nevladine organizacije pozvale da u interesu građana otkaže spomenuti skup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: