22 Aprila, 2024

Prijava

“Vještačka inteligencija nikada neće zamijeniti čovjeka”

Veštačka inteligencija će “u najboljem slučaju biti samo blijeda kopija čovjeka”, rekao je futurolog Horst Opašovski koji ove nedelje predstavlja svoju novu knjigu – “Živeti bolje, a ne imati više”.

Veštačka inteligencija ne predstavlja neumitno opasnost, iako nosi izvjestan “faktor rizika”, rekao je njemački futurolog Horst Opašovski (Opaschowski).

“Veštačka inteligencija nikada neće zamijeniti ljudsku, u najboljem slučaju će biti samo blijeda kopija čovjeka. Vjerovatno je da će mnoge stvari u društvu promijeniti na bolje ili na gore. Zato moramo pronaći odgovore na pitanja da li su ove promjene moralno dobre, da li su socijalno pravedne i da li one čine život boljim i vrijednijim življenja”, ocijenio je Opašovski (82) za katoličku agenciju KNA.

Zanimanje Opašovskog samo po sebi govori o njegovom viđenju budućnosti. “Futurolog koji ne vjeruje u promjene na bolje može odmah da prestane da radi”, rekao je naučnik dodajući da je “vjerovatno rođen sa pozitivnim stavom prema životu”.

Institut za istraživanja budućnosti Opašovski (OIZ) iz Hamburga redovno sprovodi ankete među građanima. Opašovski u srijedu predstavlja svoju novu knjigu “Živjeti bolje, a ne imati više”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: