19 Aprila, 2024

Prijava

Putin: Nestabilnost u svijetu raste, Sjedinjene Države ignorišu suverenitet drugih

Nestabilnost u svijetu raste i pojavljuju se nova žarišta napetosti, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin, ističući da je to u velikoj mjeri povezano sa željom Sjedinjenih Država da zadrže dominaciju, ignorišući suverenitet drugih.

„Jačanje nestabilnosti u svetu praćeno je pokušajima SAD i niza zapadnih država da izvuku korist iz kriza koje su isprovocirali“, rekao je Putin u video-poruci dobrodošlice učesnicima 11. Međunarodnih susreta zvaničnika zaduženih za pitanja bezbjednosti.

Prema njegovim riječima, energetsku i prehrambenu krizu u svetu izazvale su SAD i zapadne zemlje.

„Rusija je spremna za tjesnu saradnju sa svim zainteresovanim zemljama kako bi se suočile sa zajedničkim izazovima čovječanstva“, naveo je ruski predsjednik i dodao da će Rusija jačati veze sa zemljama Azije, Afrike i Latinske Amerike.

„Rusija ima puno saveznika i partjnera u raznim regionima i na različitim kontinentima i ona će nastaviti da jača to prijateljstvo“, poručio je Putin.

Kako je istakao, uvjeren je da će Rusija i njeni saveznici uspeti u namjeri da se formira pravedniji svijet.

„Diskriminacioni model razvoja nepovratno odlazi u prošlost“, poručio je ruski predsjednik.

On je skrenuo pažnju na to da pojedine zemlje i udruženja nastoje da zadrže svoju dominaciju u svetu, potpuno zanemarujući interese i suverenitet drugih, prenosi Sputnjik.

„Sve to se prati povećavanjem vojnog potencijala, besramnim mješanjem u unutrašnje stvari drugih zemalja, kao i pokušajima da se izvuku jednostrane prednosti iz energetske i prehrambene krize koju su izazvale brojne zapadne države“, ocijenio je ruski lider.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: