25 Aprila, 2024

Prijava

Izrael i Saudijska Arabija u pregovorima o normalizaciji odnosa

Izrael i Saudijska Arabija su ovih dana angažovani u pregovorima o potencijalnom sporazumu o normalizaciji odnosa, uz posredovanje Bahreina, vijest izraelske televizijske mreže „Kanal 12”, prenijela je danas izraelska medijska mreža „Aruc Ševa”.

Prema ovim izvorima, u telefonske pregovore uključeni su izraelski premijer Benjamin Netanjahu i ministar spoljnih poslova Eli Koen. Saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman stigao je u Manamu, glavni grad Bahreina, i odatle vodi pregovore uz posredovanje ministra spoljnih poslova Bahreina Abdulatifa bin Rašida Al Zajanija. Bahrein je izabran za posrednika u pregovorima na zahtjev Saudijaca.

Premijer Benjamin Netanjahu i saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman (MBS) razgovarali su telefonom dva puta poslednjih nedelja, precizira danas „Džeruzalem Post”. Netanjahu i Mohamed bin Salman, razgovarali su prije i posle prošlosedmičnog sastanka Arapske lige, dodaje dnevnik iz Jerusalima.

„Pregovori su veoma složeni”, i vode se uz aktivnu asistenciju zvaničnog Vašingtona, navode izraelski mediji. Inače, američki savetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan izjavio je prije dvije sedmice da SAD „rade na postizanju sporazuma o normalizaciji između Izraela i Saudijske Arabije”.

Saudijci su istakli niz delikatnih zahtjeva prema Izraelu i SAD, radi postizanja navedenog cilja. U ovom trenutku, „nije postignut napredak u razgovorima, a saudijski prestolnasljednik Mohamed bin Salman je odbio Netanjahuov zahtjev za sastankom”, izjavu neimenovanog diplomatskog izvora prenio je „Džeruzalem Post”.

Koliko prošle sedmice izraelski ministar inostranih poslova Eli Koen je istakao da normalizacija odnosa sa Rijadom  „nije pitanje da li, već kada. Mi i Saudijska Arabija imamo iste interese”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: