25 Aprila, 2024

Prijava

Irska prva zemlja u kojoj će na alkoholu morati da piše broj kalorija, grama, o cirozi jetre…

Irska je postala prva zemlja u svijetu koja je obavezala proizvođače alkoholnih pića da od 2026. napišu na etiketi zdravstvenu deklaraciju.
To znači da će na etiketi morati da piše koliko piće ima kalorija, grama, da postoji rizik od kancera i bolesti jetre, kao i opasnosti od pijenja tokom trudnoće.
Ministar zdravlja Irske Stiven Doneli potpisao je zakon i rekao da se raduje da i ostale zemlje prate ovaj primjer, što je zabrinulo italijanske proizvođače vina i ljude u nekim zemljama EU, prenio je “Gardijan”.
Zakon bi stupio na snagu 22. maja 2026. godine i dao bi kompanijama vreme da se prilagode politici koja prati već postojeća pravila o hrani i drugim pićima, naveo je Doneli.
Uz takvu informaciju, možemo da ljude obavijestimo o konzumaciji alkohola. Pakovanje hrane i ostalih pića već sadrži podatke, kao i upozorenja. Ovaj zakon dovodi alkoholne proizvode u ravan sa tim pravilom“, poručio je Doneli.
Proizvođači alkohola će morati da pokazuju informacije i upozorenja na pakovanju i da upute korisnike na sajt irskog ministarstva zdravlja za više informacija o konzumiranju alkohola.
Slične informacije će biti obavezne i u pabovima, restoranima i ostalim objektima koji služe alkohol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: