19 Aprila, 2024

Prijava

‘Sve je to iz kuće’ redateljice Ajle Bešić sutra otvara 22. Festival bh. drame u BNP-u Zenica

Posljednjom ovosezonskom premijerom Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (BNP), predstavom “Sve to je iz kuće“, sutra će zvanično biti zatvorena 26. međunarodna kulturna manifestacija “Zeničko proljeće” te početi 22. festival bosanskohercegovačke drame u organizaciji te pozorišne kuće – rekao je na današnjoj pres-konferenciji direktor BNP-a i direktor Festivala bh. drame Miroljub Mijatović.

Predstavu s kojom će se BNP Zenica ove godine predstaviti na svom festivalu, po tekstu autorice Emine Omerović, režirala je debitantica na profesionalnoj pozorišnoj sceni Ajla Bešić (23 godine), koja je krajem januara ove godine okončala studij režije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, u klasi Srđana Vuletića.

U okviru takmičarskog programa na ovogodišnjem Festivalu bh. drame pojavit će se šest predstava, a selektorica ovogodišnjeg Festivala bila je rediteljica i profesorica Tanja Miletić-Oručević.

I ove će godine tri žirija pratiti sve predstave. To je Stručni žiri, Žiri publike i Žiri novinara. Ono što još želim napomenuti jeste da, pored takmičarskog programa, imamo i prateći program, sa izložbama fotografija, promocijama knjiga, okruglim stolovima. Dakle jako puno aktivnosti u BNP-u narednih dana – istakao je Mijatović.

Rediteljica ove predstave Ajla Bešić izrazila je zahvalnost što je dobila priliku da režira ovu predstavu, po prvom dramskom tekstu autorice Omerović, ali i što je u proteklom periodu surađivala sa zeničkim glumačkim ansamblom.

Kako je kazala, proces rada na predstavi u kojoj glumačku ekipu čine Adna Kaknjo, Anđela Ilić i Adem Smailhodžić, tekao je u najboljem redu. Predstavom je željela naglasiti kako je komunikacija u porodici jako važna. Komunikacija je, napominje, važna u cijelom društvu, a pogotovo u porodici gdje provodimo i najviše vremena i gdje bismo trebali da pronalazimo svoj oslonac i da se osjećamo sigurno.

Podvlači kako se problemi porodice reflektiraju na cijelo društvo, pa i sam naslov ovog teksta kaže da se sve dešava u kući, a to onda “vidimo u društvu”.

Glumica Anđela Ilić istakla je da je jedno od pitanja ove predstave koliko porodica, a koliko društvo oblikuje jednog mladog čovjeka, dok je Adem Smailhodžić, inače jedini muški lik u predstavi, istakao da je kroz proces rada na predstavi naučio da sluša druge ljude, jer je uvriježeno mišljenje “da svi mi koji govorimo, mislimo da smo samo mi u pravu”.

Djeca koja se trude da budu dobra i uspješna, podvukla je Adna Kaknjo, koja glumi lik 15-godišnje djevojčice Une, često su odbačena i ismijana.

-Kuća treba biti prostor ne samo gdje se jede hrana i pije piće – to treba biti hrana i piće za tijelo i um. Koliko je svaka kuća dom, to je pitanje kojim se mi bavimo u ovoj predstavi. Koliko i da li svi u svom domu imamo sigurnost, potporu, da li smo zaista slobodni da možemo reći, da nas neko čuje kakvih problema imamo – ako smo u nekom problemu van kuće – kaže Kaknjo.

Selektorica Tanja Miletić-Oručević, osim predstave BNP-a koja će sutra u 20 sati biti izvedena na Maloj sceni “Žarko Mijatović”, u ovogodišnju selekciju uvrstila je još pet predstava.

Predstava “Zid“, prema tekstu Ružice Aščić i u režiji Christiana Jean-Michaela Jalžečića (Hrvatsko narodno kazalište Mostar) bit će odigrana na Velikoj sceni BNP-a Zenica u srijedu, 24. maja, dok će izvedba predstave “Gospođica”, u režiji Đurđe Tešić i u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke, koja je trebala biti izvedena 25. maja, biti prolongirana za 29. maj.

Predstava „Djelidba“, po motivima komedije Skendera Kulenovića i u režiji Aleša Kurta (Kamerni teatar 55 Sarajevo), bit će prikazana u petak, 26. maja, predstava “Zbogom, Kalifornijo“, prema tekstu Emine Kovačević i u režiji Lajle Kaikčije (Narodno pozorište Mostar) bit će izvedena u subotu, 27. maja, a predstava “Kao i sve slobodne djevojke“, prema tekstu Tanje Šljivar i u režiji Selme Spahić (Atelje 212 iz Beograda), u nedjelju, 28. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: