14 Aprila, 2024

Prijava

Otvorena sezona uspona na Mont Everest

Devet nepalskih planinara stiglo je danas do vrha Mont Everesta čime su otvorili put stotinama uglavnom stranih planinara koji će narednih sedmica krenuti u osvajanje najvišeg vrha na svijetu.

Potpomognuti povoljnim vremenskim uslovima devet pripadnika naroda Šerpe je tokom uspona postavilo užad koju će stotine alpinista koristiti u pokušaju da osvoje taj vrh od 8.849 metara.

“Tim je na vrh danas stigao potpuno bezbjedno”, rekao je za Frans press Mingma Gialidže, iz agencije Šerpi “Imagine Nepal Trek and Expeditions”, koja je koordinisala postavljanje užadi.
Na čelu tima bio je Dava Gialdže, Šerpa i planinski vodič koji se već 12 puta popeo na Mont Everest.
Već od zore u petak povorka alpinista krenula je duž užadi koje su fiksirane na ledniku Kumbu, prvoj etapi u penjanju i takođe najopasnijoj, u nadi da će stići do vrha nekoliko dana kasnije.
“Alpinisti počinju da se penju jer bi vrijeme trebalo nekoliko dana da bude povoljno za uspon na vrh”, rekao je Taši Šerpa, iz agencije “Seven Summit Treks”.
Ove godine nepalske vlasti izdale su zasad 466 dozvola stranim planinarima za uspon na Mont Everest. S obzirom da su većini potrebni vodiči, to znači da će više od 900 ljudi pokušati uspon tokom prolećne sezone koja traje do početka juna.
To bi moglo da dovede do znatnog zakrčenja planinara uz put, posebno ako nepovljno vreme smanji broj litica mogućih za uspon.
Pripreme za proljećnu sezonu uspona počele su tragično u aprilu kada su tri Nepalca koja su radila za logističku ekspediciju podrške poginula u padu u ponor na ledniku Kumbu, a jedan 69-godišnji Amerikanac je umro tokom aklimatizacije na visini od 6.400 metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: