29 Marta, 2024

Prijava

Obilježena godišnjica formiranja odreda ‘Laste’

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak odao je počast i položio cvijeće ispred spomen obilježja poginulim pripadnicima Odreda policije za specijalne namjene “Lasta”.

Ministar Isak položio je cvijeće na šehidskom mezarju Kovači, šehidskom mezarju Lav, groblju Sveti Josip i na Centralnom spomen obilježju šehidima i palim borcima Odreda policije za specijalne namjene “Lasta”, saopćeno je iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

U svom obraćanju prisutnim ministar Isak posebno je ukazao na važnost njegovanja kulture sjećanja na sve heroje koji su dali svoje živote za odbranu Bosne i Hercegovine.

– S posebnim poštovanjem moramo se odnositi i prema porodicama stradalih heroja. Zbog budućih generacija nikada ne smijemo zaboraviti da su hrabri pripadnici ove jedinice dali svoje živote za odbranu Bosne i Hercegovine – kazao je ministar.

Isak je na šehidskom mezarju Kovači proučio fatihu na mezaru prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Odred policije za specijalne namjene “Lasta” osnovan je 15. maja 1992. godine. Odred je djelovao do augusta 1996. godine kao specijalna jedinica CSB Sarajevo i MUP RBiH, odnosno Oružanih snaga Republike BiH. Kroz Odred je prošlo oko 400 pripadnika, a 56 je dalo svoje živote u borbi za državu Bosnu i Hercegovinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: