22 Maja, 2024

Prijava

U okviru 10. Festivala glumca BIH konjička publika odgledala predstavu ‘Lenora’

U okviru 10. Festivala glumca Bosne i Hercegovine (FGBiH) u četvrtak, 11. svibnja, u Konjicu odigrana je predstava “Lenora – priča o podsvijesti Edgara Allana Poea”, u režiji Sonje Petrović.

Pokušavajući napisati svoju najpoznatiju poemu “Gavran” Edgara Allana Poea suočava se sa svojim najvećim strahovima – smrću žena koje je volio. Ovo je priča o njegovoj podsvijesti i krivici koju je osjećao zbog prerane smrti svojih voljenih, a iz koje su proizašli svi užasi koje je pisao, priopćeno je iz JU Narodni univerzitet Konjic.

Ova predstava prikazuje kakva životna situacija nastaje zbog nedostatka ljubavi.

Glumac Edhem Husić imao je glavnu ulogu, ulogu E.A. Poea. Iako je ovo tek četvrto izvođenje spomenute predstave, Husić je zadovoljan reakcijama publike nakon odigravanja i kazao je da je ono što se prožima kroz cijelu predstavu trpnost lika, koji je konstantno prisutan u prostoru.

“U ovoj predstavi najteže je bilo što sam kao glumac bio pokretač svih događaja i imao stalno potrebu djelovati. Istovremeno, uloga mi se kosila s glumačkim bićem, a s druge strane događale su mi se stvari na koje nisam mogao utjecati. To je za mene bilo izvanredno iskustvo jer nisam imao ranije uloga u kojima mi se događalo da u krupnom kadru ispratim cijelu predstavu”, kazao je Husić.

Govoreći o ulozi maćehe koju je imala u predstavi, Aida Bukva kazala je kako je ona bila bogata žena koja ga je usvojila s dvije godine kada je ostao bez majke.

“Ona mu je bila velika podrška, poticala ga je da piše, radi, da bude umjetnik i da se ostvaruje. Poslala ga je na skupu akademiju na kojoj on nije dugo izdržao, ali mi smo u predstavi to tako uklopili da je ona najviše doprinijela njegovom statusu kao pisca. Nažalost, maćeha mu je umrla kada je imao 17 godina, nakon čega ga je očuh razbaštinio”, kazala je Bukva.

Osim Husića i Bukve u predstavi su igrali i Belma Lizde Kurt, Mirza Dervišić, Lidija Kordić/Emina Toplović i Ida Keškić.

U nastavku 10. FGBiH-a, u ponedjeljak, 15. svibnja, na repertoaru je Srpsko narodno pozorište Novi Sad, a odigrat će predstavu “Gramatika poremećaja”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: