Juni 1, 2023

Prijava

Тешко ће се нахранити свијет, ако се не продужи споразум са Русијом о житу

Шефица Светског програма за храну (ВФП) Уједињених нација, Синди Мекејн, упозорила је да ће бити тешко обезбиједити храну за светско становништво, уколико Русија буде напустила споразум о житу. Она је изјавила да споразум који истиче 18. маја, мора бити обновљен. „Споразум мора да се продужи. Ми никако не можемо да нахранимо одређени регион, а камоли читав свет, ако се то не догоди”, рекла је Мекејн за ББЦ .

На питање да ли мисли да ће Русија пристати на продужење споразума, она је рекла да није сигурна. „То ме јако брине. А требало би да брине и све остале”, поручила је Мекејн и позвала „сваког свјетског лидера” да помогне у обнављању споразума и окончању сукоба. Она је додала да је WФП набављао житарице из других држава како би их дистрибуирао земљама широм свијета, али да нису успели да прехране толико људи због растућих трошкова.

„Знам да постоје неке фарме које још увек раде. Али морате запамтити да је велика већина земље на којој су се раније узгајали усјеви сада минирана, са нагазним минама”, рекла је она. Истакла је да би, чак и ако би се сукоб данас окончао, годинама трајало чишћење земљишта како би оно постало безбједно. Заменик руског министра спољних послова Сергеј Вершинин изјавио је јучер да споразум о житу неће бити продужен уколико Москва не добије гаранције да ће њени захтјеви бити испуњени до 18. маја, преноси Тањуг.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Popularno

Na pravom putu

Slične vijesti