28 Marta, 2024

Prijava

Teško će se nahraniti svijet, ako se ne produži sporazum sa Rusijom o žitu

Šefica Svetskog programa za hranu (VFP) Ujedinjenih nacija, Sindi Mekejn, upozorila je da će biti teško obezbijediti hranu za svetsko stanovništvo, ukoliko Rusija bude napustila sporazum o žitu. Ona je izjavila da sporazum koji ističe 18. maja, mora biti obnovljen. „Sporazum mora da se produži. Mi nikako ne možemo da nahranimo određeni region, a kamoli čitav svet, ako se to ne dogodi”, rekla je Mekejn za BBC .

Na pitanje da li misli da će Rusija pristati na produženje sporazuma, ona je rekla da nije sigurna. „To me jako brine. A trebalo bi da brine i sve ostale”, poručila je Mekejn i pozvala „svakog svjetskog lidera” da pomogne u obnavljanju sporazuma i okončanju sukoba. Ona je dodala da je WFP nabavljao žitarice iz drugih država kako bi ih distribuirao zemljama širom svijeta, ali da nisu uspeli da prehrane toliko ljudi zbog rastućih troškova.

„Znam da postoje neke farme koje još uvek rade. Ali morate zapamtiti da je velika većina zemlje na kojoj su se ranije uzgajali usjevi sada minirana, sa nagaznim minama”, rekla je ona. Istakla je da bi, čak i ako bi se sukob danas okončao, godinama trajalo čišćenje zemljišta kako bi ono postalo bezbjedno. Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinin izjavio je jučer da sporazum o žitu neće biti produžen ukoliko Moskva ne dobije garancije da će njeni zahtjevi biti ispunjeni do 18. maja, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: