18 Aprila, 2024

Prijava

Gay populacija može da donira krv bez apstiniranja od seksualnih odnosa

Homoseksualci i biseksualni muškarci u monogamnim vezama mogu da daju krv u SAD bez uzdržavanja od seksa, saopštile su zdravstvene vlasti te zemlje.

Smjernice Uprave za hranu i lekove (FDA) ublažavaju stara ograničenja koja su imala za cilj da spriječe prikupljanje krvi sa HIV virusom.
Prema starim pravilima gej muškarci morali su da apstiniraju od seksa tri mjeseca prije davanja krvi.
Umjesto toga, svi potencijalni davaoci, bez obzira na seksualnu orijentaciju, rod ili pol, biće podvrgnuti novom upitniku kojim bi trebalo da bude procenjen rizik od toga da li su nosioci HIV virusa.
Davaocima koji prijave da su imali analni seks sa novim partnerima u poslednja tri mjeseca biće zabranjeno da daju krv u tom trenutku.
FDA je saopštila da su nove smjernice izrađene na osnovu najnovijih naučnih dokaza i da su u skladu sa pravilima u Velikoj Britaniji i Kanadi.
Svako ko je ikada bio pozitivan na HIV i dalje neće imati pravo da daje krv. Oni koji uzimaju tablete za prevenciju HIV-a također neće moći da doniraju krv tri mjeseca od posljednje doze.
Zagovornici gej prava kritikovali su stara pravila uz ocjenu da su diskriminatorska.
Medicinska udruženja također su bila saglasna da je takva vrsta isključivanja bila nepotrebna s obzirom na razvijenu tehnologiju prikupljanja i testiranja krvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: