19 Aprila, 2024

Prijava

MUP Srbije: Predano 6.000 komada oružja i 300.000 komada streljiva

Tijekom prva tri dana predaje protuzakonitog oružja, na koju je, poslije dvije masovne pucnjave sa 17 ubijenih i dvadesetak ranjenih, pozvao MUP Srbije, policija je preuzela skoro 6.000 komada oružja i oko 300.000 komada streljiva raznog kalibra, priopćeno je u srijedu.

 

Prema priopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova, predano je 5.937 komada oružja, 290.572 komada streljiva, te 468 komada raznih minsko-eksplozivnih sredstava.

Predaja oružja počela je 8. svibnja i trajat će do 8. lipnja nakon što je MUP pozvao građane da predaju ili pozovu policiju da preuzme neregistrirano i protuzakonito oružje i eksplozivne naprave.

U naznačenom roku oružje, streljivo i bombe mogu se predani bez posljedica i dokaza o podrijetlu, a nakon toga najavljene su rigorozni pretresi, kontrole i oštre kazne, uključujući i zatvorske.

Nastavit ćemo s uzimanjem nelegalnog oružja, a onda uraditi analizu i svega što je legalno i za koje građani posjeduju dozvole, izjavio je nakon prvog dana akcije srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. On je ranije rekao da će u Srbiji uslijediti razoružavanje, u namjeri da se do 90 posto smanji količina oružja koje građani legalno posjeduju, ne računajući lovačko.

U beogradskoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” prošle je srijede, 3. svibnja, 13-godišnji učenik ubio je iz očeva pištolja osmero školskih kolega i zaštitara, a ranio još šestero učenika i nastavnicu, a samo dan kasnije 21-godišnji mladić hicima iz automatskog oružja i pištolja usmrtio je osmero, a ranio još 14 osoba u tri sela na području beogradske općine Mladenovac.

Trinaestogodišnjak je poslije ubojstava uhićen i smješten u dječju psihijatrijsku ustanovu jer nije kazneno odgovoran, ali je njegovom ocu, koji ga je vodio u streljanu i na igre sa simuliranjem pucanja, određen pritvor do 30 dana, podsjeća Hina.

Počinitelj masovnog ubojstva u selima kod Mladenovca priznao je kazneno djelo i određen mu je pritvor do 30 dana, a nakon toga je uhićen i njegov otac kojemu je zaplijenjen mali arsenal oružja, a da za sve nije imao niti mogao imati dozvole.

Dva masovna ubojstva u samo dva dana potaknula su oštre pristiske javnosti da se zaustavi poticanje i toleriranje nasilja u javnom prostoru, zabrane opskurni reality programi na dvjema privatnim provladinim televizijama koje koriste nacionalne frekvencije, te da čelnici MUP-a i sigurnosne agencije (BIA) podnesu ostavke. Ministar prosvjete Branko Ružić veće je odstupio pod pritiskom javnosti.

Na masovnom prosvjedu protiv nasilja u ponedjeljak se u Beogradu i Novom Sadu okupilo tisuće ljudi, po procjenama organizatora oko 50.000, dok je srbijanski predsjednik, optužujući oporbu da manipulira navodnom skupom protiv nasilja, a zapravo “želji njegovu glavu” i smjenu vlastii, ustvrdio da ih je bilo 9.000.

Vučić je svoje pristaše u međuvremenu pozvao na “najveći skup ikad”, najavljen za 26. svibnja u Beogradu, dan uoči zasjedanja vrha vladajuće SNS kojoj  je na čelu i na kojoj su najavljene navodno sudbonosne odluke.

Oporba i nevladin sektor koji zahtijevaju zaustavljanje nasilja u javnom prostoru za večeras su najavili novi prosvjed u Novom Sadu, a za petak u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: