23 Aprila, 2024

Prijava

Kina lansira teretni svemirski brod na nacionalnu orbitalnu stanicu

Kineska svemirska agencija CMSA lansirala je danas teretnu letjelicu Tjanžu 6 na nacionalnu orbitalnu stanicu, izvijestila je kineska nacionalna televizija.

Prema prijenosu uživo sa svemirske lansirne lokacije Venčang, lansiranje je obavljeno u 21:22 po pekinškom vremenu preko rakete Čangženg 7, prenio je Tas.

Svemirska letjelica ići će do stanice kako bi dostavila opremu i hranu uključujući 70 kilograma voća i lične stvari astronauta, kao i 1,75 tona goriva.

Prije dva dana eksperimentalna kineska svemirska letjelica vratila se na Zemlju danas, nakon što je u orbiti provela 276 dana, i tako okončala misiju testiranja kineskih svemirskih letjelica za višekratnu upotrebu.

Kako navodi Rojters, letjelica se prizemila u lansirnom centru Džićuan na sjeverozapadu zemlje.

Dodaje se da nije precizirano o kakvoj letjelici je riječ, koje tehnologije su testirane, koliko visoko je letjela i koja je bila trasa njenog putovanja, otkada je lansirana početkom avgusta 2022.

Test je označio „važan” napredak u kineskom istraživanju tehnologije svemirskih letjelica za višekratnu upotrebu koja će obezbijediti pogodniji i jeftiniji način za montiranje budućih svemirskih misija, prenijeli su kineski državni mediji.

Komentatori na kineskim društvenim mrežama spekulisali su da Peking razvija svemirsku letjelicu poput SAD, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: