19 Aprila, 2024

Prijava

Ekološkinja: Kenguri umiru od gladi, bolje ih je upucati

Australijski kenguri mogli bi uginuti u velikom broju ako se njihova populacija, koja je eksplodirala, ne bude kontrolisala, upozorili su ekolozi koji podržavaju odstrel tih torbara.

Za strance kengur je prepoznatljiv simbol australijske divljine, ali stanovnicima tog kontinenta ova životinja zadaje glavobolju.
Te životinje su poznate po ciklusu rasta populacije u vreme kišne sezone, kada polja i pustinje ozelene i kada njihov broj poraste za desetine miliona.
“Skakutajuće bande kengura tada začas obrste polja, ali kada hrane nestane, uginu u velikom broju. U nekim područjima je za vrijeme suše uginulo 80 do 90 posto kengura. Umiru od gladi, ulaze u javne toalete, jedu WC papir ili samo leže na putu dok njihova mladunčad pokušava da se nahrani“, objasnila je ekološkinja Ketrin Mozbi.
Mozbi smatra da je najhumaniji način da se spasu od njihove sudbine jeste da budu upucani kako bi se njihov broj držao pod kontrolom.
Kenguri u Australiji nisu ugroženi, ali je i dalje za lov na njih potrebna dozvola vlade.
Nakon suše početkom 2000-ih broj kengura je pao na ispod 30 miliona, ali se njihov broj brzo može vratiti i na 60 miliona.
Aktivisti za zaštitu prava životinja su osudili komercijalni odstrel kao “okrutno klanje” i vrše pritisak na kompanije za sportsku opremu Nike i Pumu da postupno ukinu korištenje kože kengura u svojim proizvodima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: