23 Aprila, 2024

Prijava

Konaković: BiH smo vratili u fokus političke međunarodne scene (VIDEO)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković danas je, na pres – konferenciji povodom prvih 100 dana rada, kazao da je najvažnija stvar koju su učinili, a koju su najavili, da su BiH vratili u fokus političke međunarodne scene.

Prema njegovim riječima, BiH je ponovno važan faktor, sudionik, čimbenik na važnim destinacijama gdje se donose krucijalne odluke o svjetskom, evropskom, ali i poretku unutar same BiH.

– Postali smo nezaobilazan faktor, bez kojeg više nikada neće biti napisan nijedan izvještaj, nijedna raport, ništa što se nas tiče, a da sami u tome nećemo učestvovati. Impresioniram sam lakoćom kojom dolazimo do sagovornika. To potvrđuje koliko je ova zemlja interesantna i važna u svim geopolitičkim procesima, a koliko smo propustili prilika da je tako važnom činimo i održavamo – naveo je Konaković.

Kaže da se danas može reći za ovih 100 dana, “da smo zaista BiH vratili u fokus, da idemo na važne destinacije, i ono što je najvažnije, da nam važni gosti dolaze”.

Naveo je samo neke od susreta s međunarodnim zavničnicima koje je imao, kazavši da je u razgovoru sa svima njima rekao da će BiH kreirati svoju vanjsku politiku prioritetno i primarno vodeći se interesima građana BiH, a sekundarno o vanjskim politikama nama dragih prijateljskih zemalja.

– Mislim da smo u kratkom periodu vratili dignitet i dostojanstvo vanjske politike koja se kreira u BiH, u razgovorima sa političkim liderima u BiH, potpuno poštujući naše prijatelje širom svijeta, i regionalne i one koji su malo dalje od BiH – naveo je ministara vanjskih poslova BiH.

Istaknuo je da su poseban fokus stavili na odnose zemalja regiona.

Kaže kako smatra krucijalnim političku stabilnost regiona i dobre odnose sa Srbijom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom, Kosovom, Slovenijom i ostalim zemljama regiona jugoistočne Evrope.

Najavio je da će na tome i dalje predano raditi, jer smatra da to može doprinijeti osnovnom preduslovu za razvoj ekonomije BiH.

Ministar Konaković je naveo da je jedan od osnovnih preduslova da bi BiH koračala prema Evropskoj uniji, jeste ono što EU od nas traži, a to je usklađenost naših politika, posebno u sektoru vanjske i suigurnosne politike, sa EU.

– Ona je u 2021. godini bila 43,4 posto usklađena sa EU, u 2022. je bila 85,42 posto usklađena, a u 2023. godini, od kad sam na čelu ovog ministarstva, ona je 100 posto usklađena sa vanjskom politikom EU – kazao je Konaković.

Naveo je i neke od planova za naredni period, te najavio održavanje Sarajevo Biznis Foruma i nekoliko važnih bilateralnih sastanaka u okviru tog događaja, potom posjetu Velikoj Britaniji, Portugalu, Sloveniji, zemljama Zaljeva, Egiptu, SAD-u, te još nekim državama.

– Zakon o vanjskim poslovima je jedan od nultih prioriteta. Ulažemo maksimum napora, pravimo kompromise da dobijemo taj dokument koji Bosni i Hercegovini nužno treba – istaknuo je ministar Konaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: