16 Aprila, 2024

Prijava

Arapska liga ponovo primila Siriju

Ministri vanjskih poslova Arapske lige usvojili su u nedjelju odluku o ponovnom prijemu Sirije nakon više od decenije suspenzije, rekao je glasnogovornik Lige,  čime se konsolidira regionalni napor za normalizaciju odnosa s predsjednikom Basharom al-Assadom.

U odluci se navodi da bi Sirija mogla odmah nastaviti svoje učešće na sastancima Arapske lige, uz pozivanje na rješavanje krize koja je rezultat građanskog rata u Siriji, uključujući bijeg izbjeglica u susjedne zemlje i krijumčarenje droge širom regije.

Odluka je donesena na zatvorenom sastanku ministara vanjskih poslova u sjedištu Arapske lige u Kairu, rekao je Gamal Roshdy, glasnogovornik generalnog sekretara Arapske lige.

Dok su se arapske države, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate, zalagale za rehabilitaciju Sirije i Assada, druge, uključujući Katar, i dalje su protiv pune normalizacije bez političkog rješenja sirijskog sukoba.

Neki su željeli postaviti uslove za povratak Sirije, a ministar vanjskih poslova Jordana je prošle sedmice rekao da bi ponovno prihvatanje Sirije od strane Arapske lige bio samo početak “veoma dugog, teškog i izazovnog procesa”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: