6 Decembra, 2023

Prijava

Udruženje žrtava i svjedoka genocida – Procesuirati odgovorne za najdužu opsadu jednog grada

Udruženje žrtava i svjedoka genocida je  prošle godine, na tridesetu godišnjicu opsade Sarajeva, izdalo brošuru pod nazivom „Sarajevo 30 godina bez optužnice“.

Primarni cilj je bio da probudimo interes Tužilaštava o procesuiranju odgovornih za najdužu opsadu jednog grada u historiji čovječanstva, odgovornih za svakodnevno snajperisanje, granatiranje, koji nažalost do sada nisu bili interes Tužilaštva BiH – saopoćeno je iz Udruženje žrtava i svjedoka genocida.

Ove godine, na 31. godišnjicu, pozivaju tužioce u Tužilaštvu BiH da pokrenu postupke protiv osoba odgovornih za snajperisanje civila Sarajeva, kao i osoba za neselektivno granatiranje civila Sarajeva. Ukoliko nisu u mogućnosti da pokrenu postupke da kažu javno, zbog čega ili koga, iz Udruženja pozivaju tužioce  da podnesu ostavke u odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH.

Bilo koji postupak od navedenih je znak poštovanja prema žrtvama i njihovim porodicama – navodi se u saopćenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida, povodom 31. godišnjice od početka opsade Sarajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: