6 Decembra, 2023

Prijava

Sud BiH: Za aferu “Respiratori” izrečeno petnaest godina zatvora: Novaliću četiri, Solaku šest, a Hodžiću pet godina zatvora

U Sudu BiH danas je sudsko Vijeće kojim je predsjedavao Branko Perić izreklo presudu u aferi “Respiratori”.

Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić su proglašeni krivima. Kako je obrazložio Perić koji je izdvojio mišljenje tokom izricanja presude, Fadil Novalić osuđen je na četiri, Fahrudin Solak na šest a Fikret Hodžić na pet godina zatvora. Krivim je proglašena i Hodžićeva “Srebrena malina”, kompanija preko koje je nabavljeno 100 respiratora. “Srebrena malina” mora platiti 200.000KM kazne.

Riječ je o prvostepenoj presudi na koju postoji pravo žalbe. Premijer FBiH Novalić se danas nije pojavio na izricanju presude.

Podsjećamo, optuženima se na teret stavljalo pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje, dok je Miličević optužena za nesavjestan rad u službi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: