23 Aprila, 2024

Prijava

Péter Szijjártó: Nikad bliže novom svjetskom ratu

Glavna stvar na kojoj treba da insistiramo je da NATO ne bude strana u sukobu, ne šalje oružje i da čini sve što može da ne dođe do direktne konfrontacije Alijanse i Rusije, naglasio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Nakon govora na sastanku ministara spoljnih poslova NATO zemalja mađarski zvaničnik je rekao da „ne bi bilo pretjerano reći da nikada nismo bili bliže novom svetskom ratu nego što smo sada”, prenijele su “RIA Novosti”.

On je naglasio da je vrlo važno da slanje oružja Ukrajini, što već čini ogromna većina članica NATO-a, ne pređe na nivo Alijanse.

„Glavna stvar na kojoj treba da insistiramo je da NATO ne bude strana u sukobu, da ne šalje oružje i da čini sve što može da ne dođe do direktne konfrontacije Alijanse i Rusije. Vidimo da su članice NATO-a individualno već otišle predaleko u tome i iz njihovih govora vidi se da ne žele da promjene tu politiku”, izjavio je Sijarto novinarima prvog dana sastanka ministara spoljnih poslova NATO.

Sijarto je rekao danas da prisustvo šefa ukrajinske diplomatije Dmitra Kulebe na sastanku ministara spoljnih poslova Alijanse u Briselu narušava jedinstvo saveznika.

„Poziv ukrajinskom ministru spoljnih poslova krši princip jedinstva saveznika unutar NATO, ali u duhu konstruktivnosti učestvovati ćemo na sastanku”, naveo je Sijarto na društvenim mrežama.

Peter Sijarto je naglasio da je na sastanku iznio jasan stav da će Mađarska podržati zahtjev Ukrajine za ulazak u NATO samo ukoliko poštuje prava Mađara u Zakarpatskoj oblasti.

Mađarska je u sporu sa Ukrajinom zbog tretmana etničkih i jezičkih manjina za koje navodi da su im prava na nastavu na maternjem jeziku ograničena kontroverznim zakonom o obrazovanju iz 2017. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: