18 Aprila, 2024

Prijava

Manjak konobara: hvala na ponudi, ali ropstvo je ukinuto

Španija se suočava sa manjkom radnika u ugostiteljstvu zbog čega će restorani i kafići biti prinuđeni da smanjuju broj stolova za predstojeće vaskršnje praznike, kada se tradicionalno stvaraju gužve zbog dolaska veliko broja gostiju, javlja agencija EFE.

„Suočavamo se s užasnim manjkom radnika u ugostiteljstvu”, kaže  Rafael Toribio, direktor agencije za zapošljavanje Adeko iz Sevilje.  Ovaj španski grad poznat je po vaskršnjim uličnim procesijama kada sunčano i toplo vrijeme privlače brojne turiste grad.

Toribio kaže da su primili oko 200 prijava za rad tokom nedelje uoči Vaskrsa, ali to ne pokriva ni 70 posto potreba za radnicima.

Hoze Luis Izuel direktor španskog udruženja ugostitelja žali se na agencije koje posreduju u zapošljavanju.

„Ne pronalaze nam dovoljno ljudi, kaže on i napominje da ugovori koji se nude konobarima, kuharima i ostalom osoblju ispunjavaju „stroge kriterijume”.

Španija, jedna od vodećih svetskih turističkih destinacija suočava se nedostatkom radnika u trenutku kada očekuje masovni priliv gostiju.

Prethodnih godina brojni turisti nisu mogli da putuju zbog strogih mjera u vreme koranavirusa.

U primorskom gradu Alikanteu procenjuju da će kafići idućih dana biti 90 posto popunjeni, ali da nespremno dočekuju goste.

„Nećemo moći da uslužimo sve goste jer naprosto nemamo dovoljno zaposlenih”, kaže Irena Mas, potpredsjednica tamošnjeg udruženja ugostitelja.

„Izuzetno je teško naći radnike pa je ovo sada ozbiljan problem”, dodaje Mas.

U primorskom gradu Kadizu predlažu dovođenje radnika iz Maroka.

S druge strane španski sindikat tvrdi da nije problem u  nedostatku radnika nego u lošim uslovima rada u kafićima i restoranima.

„Ljudi radije traže posao u drugim sektorima jer se u ugostiteljstvu radi prekovremeno, nema slobodnih vikenda, što je teško uskladiti porodičnim životom”, ističu sindikalci.

EFE je objavio prepisku sa stranice „Ja sam konobar” sa Tvitera. Neimenovani šef jednog ugostiteljskog objekta navodi ponudu za posao, da je plata od 1.000 do 1.100 eura, a radno vrijeme dvokratno, od 11 do 17 sati i od 20 sati do zatvaranja objekta oko 00.30 časova.

„Hvala puno, ali ropstvo je ukinuto u Španiji 1837. godine”, odgovorila mu je neimenovana osoba koja se raspitivala o uslovima rada.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: