19 Aprila, 2024

Prijava

Trump se predaje vlastima kako bi se suočio s istorijskim suđenjem

Poseban trenutak u američkoj istoriji trebao bi se odigrati u utorak u zgradi suda na Manhattanu –  bivši predsjednik Donald Trump, koji se suočava sa više istraga vezanih za izbore, predat će se kako bi se suočio s krivičnim prijavama proisteklim iz tajnih isplata novca 2016. godine.

Zakazivanje i suđenje vjerovatno će biti relativno kratki – iako je teško reći rutinski – jer se Trumpu uzimaju otisci prstiju, on saznaje tačne optužbe protiv njega i izjasni se, kako se očekuje, da nije kriv.

Trump, koga je američki Zastupnički dom dva puta opozivao, ali nikada nije osuđen u Senatu, postat će prvi bivši predsjednik koji će se suočiti s krivičnim prijavama. Tajna služba će otpratiti 45. vrhovnog komandanta nacije od Trumpovog tornja do zgrade suda i možda će biti snimljen.

Njujorška policija spremna je za proteste Trumpovih pristalica, koji dijele uvjerenje bivšeg predsjednika da su optužnica njujorške velike porote – i tri dodatne istrage na čekanju – politički motivirane i s namjerom da oslabe njegove pokušaje da ponovo preuzme Bijelu kuću u 2024.

Trump, bivša zvijezda reality TV showa, širi tu priču u svoju političku korist, skupljajući milione dolara od podizanja optužnice za tvrdnje o “lovu na vještice”. On je lično napao okružnog tužioca Manhattana, nagovarao pristalice da protestuju, i bez dokaza tvrdio da ga  sudija koji predsjedava slučajem “mrzi” – u tvrdnji za koju je Trumpov advokat rekao da nije istina.

Trump bi se trebao vratiti u svoj dom u Mar-a-Lagu na Floridi u utorak navečer kako bi održao miting, naglašavajući svoju novu stvarnost – pokoravanje strogim zahtjevima američkog sistema krivičnog pravosuđa, istovremeno projicirajući auru prkosa i žrtve.

Osuda ne bi spriječila Trumpa da se kandiduje ili pobijedi na izborima za predsjednika u 202

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: