27 Maja, 2024

Prijava

SFF – Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2023.

Sarajevo Film Festival (SFF) poziva talentovane filmske stvaraoce i kritičare iz jugoistočne Evrope i južnog Kavkaza da se prijave na sedamnaesto izdanje Talents Sarajevo, pod naslovom “Stuck in the Middle: Filmmaking between NO and YES”, saopćila je press služba Sarajevo Film Festivala.

Talents Sarajevo će biti održan od 12. do 18. augusta u okviru 29. Sarajevo Film Festivala. Na poziv se mogu prijaviti perspektivni režiseri, producenti, glumci, scenaristi, direktori fotografije, montažeri i filmski kritičari iz Albanije, Armenije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Kipra, Kosova, Mađarske, Malte, Moldavije, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije, Turske i Ukrajine.

U saopćenju se navodi da ovogodišnje izdanje Talents Sarajeva namjerava istražiti kako različiti tipovi “NE” dominiraju filmskom industrijom, ali i upozoriti na efekte suprotnog odgovora koji često ostaje u njihovoj sjeni.

Pravljenje filmova je kreativni proces koji uključuje mnogo ljudi i stvara isprepletene mreže moći, te zahtijeva saradnju. U tim uslovima, “NE” i “DA” mogu izgledati kao nespojive pozicije, a filmaši se mogu osjećati zaglavljenima između njih. Umjesto da još jednom ponovi taj paralizirajući stav, Talents Sarajevo predlaže da u ova dva odgovora vidimo dvije strane istog procesa: prihvatiti ili odobriti nešto znači efektivno reći “NE” nečemu drugome, i obrnuto. Stoga Talents Sarajevo poziva filmaše da podijele svoje priče o tome kako su govorili i “NE” i “DA” u njihovim složenim odnosima, te da čuju od svojih iskusnijih kolega kako se bore s istim problemom.

Pokrenut u saradnji sa Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu i programom Berlinale Talents, program Talents Sarajevo je izrastao u regionalno mjesto susreta i obuke perspektivnih filmskih radnika. I svojim sedamnaestim izdanjem, Talents Sarajevo nastavlja nuditi bogat izbor predavanja, moderiranih stručnih razgovora i interaktivnih panel diskusija kao i projektnih laboratorija, studio programa i radionica.

Rok za prijave je 3. maj.

Ovogodišnji 29. Sarajevo Film Festival bit će održan od 11. do 18. augusta , navodi se u saopćenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: