22 Aprila, 2024

Prijava

NASA prvi put odabrala ženu i Afroamerikanca kao astronaute za let oko Mjeseca

NASA je u ponedjeljak prvi put odabrala ženu i Afroamerikanca ikad kao astronaute u lunarnu misiju, predstavljajući ih kao dio četveročlanog tima odabranog da učestvuje u prvom letu s posadom oko Mjeseca u više od 50 godina.

Christina Koch, inžinjerka koja već drži rekord za najduži neprekinuti let žene u svemiru odabrana je za učešće u misiji Artemis II koji se očekuje već sljedeće godine.

Pridružit će joj se Victor Glover, pripadnik američke mornarice i veteran kojeg je NASA odredila za pilota Artemisa II. On će biti prvi afroamerički astronaut ikada poslan u lunarnu misiju, navodi France 24.

Četveročlanu posadu još čine Jeremy Hansen, pukovnik Kraljevskog kanadskog ratnog zrakoplovstva i prvi Kanađanin ikada izabran za let na Mjesec, kao stručnjak za misiju, i Reid Wiseman, još jedan bivši pilot borbene jedinice američke mornarice, koji je imenovan zapovjednikom misije Artemis II.

Artemis II će biti prvi let s posadom, no ne i prvim slijetanjem na Mjesec, u sklopu programa nasljednika Apolla, čiji je cilj vratiti astronaute na površinu Mjeseca krajem ovog desetljeća i konačno tamo uspostaviti održivu postaju, što će biti odskočna daska za buduće istraživanje Marsa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: