18 Aprila, 2024

Prijava

Lavrov: Moskva smatra Evropsku uniju neprijateljskom organizacijom

Moskva smatra Evropsku uniju neprijateljskom organizacijom jer njene zemlje članice žele poraz Rusije, pumpaju Ukrajinu oružjem i šalju plaćenike u zonu sukoba, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Evropska unija je „izgubila” Rusiju ali je sama kriva za to, jer upravo zemlje članice Evropske unije i njeni lideri otvoreno govore da je neophodno naneti Rusiji, kako oni kažu, strateški poraz. Zločinački kijevski režim pumpaju oružjem i municijom, šalju u Ukrajinu instruktore i plaćenike. Iz tih razloga EU smatramo neprijateljskom organizacijom“, rekao je Lavrov.

Ruska strana je izvukla neophodne zaključke iz ove situacije stoga će, po riječima Lavrova, kao odgovor na neprijateljske poteze Moskva „u slučaju potrebe djelovati oštro“, rukovodeći se nacionalnim interesima Rusije i principom reciprociteta koji je opšteprihvaćen u diplomatskoj praksi.

Šef ruske diplomatije je objasnio da će odluke o budućnosti dijaloga sa EU Rusija donositi na osnovu interesa sadržanim u novoj koncepciji spoljne politike zemlje.

„Ako Evropljani u nekom trenutku odustanu od antiruskog kursa i opredjele se za dijalog sa Rusijom uz uzajamno poštovanje, mi ćemo razmotriti njihove prijedloge i donositi ćemo odluke na osnovu naših nacionalnih interesa koje je odobrio ruski predsjednik Vladimir Putin u novoj Koncepciji spoljne politike Rusije“, rekao je Lavrov.

On je dodao da se geografija njegovih putovanja u inostranstvo promijenila, te da sada odražava „prioritete Rusije na međunarodnoj areni“.

Rusija je ranije usvojila novu koncepciju spoljne politike u skladu sa izmijenjenim okolnostima u svetu i na međunarodnoj sceni. Kako se navodi u dokumentu, Rusija može da upotrebi svoje Oružane snage za odbijanje i sprečavanje napada na sebe i svoje saveznike, prenosi Sputnjik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: