20 Aprila, 2024

Prijava

Iranski predsjednik Raisi prihvatio poziv kralja Salmana da posjeti Saudijsku Arabiju

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi prihvatio je poziv saudijskog kralja Salmana bin Abdulaziza Al Sauda ida posjeti saudijsku prijestolnicu Rijad, potvrdio je prvi iranski potpredsjednik Mohammad Mokhber.

Mokhber je to izjavio kada je bio zamoljen da odgovori na poziv saudijskog kralja Raisiju da posjeti Rijad, prenosi poluzvanična iranska novinska agencija Mehr.

Taj potez uslijedio je nakon pregovora u Pekingu uz kinesko posredovanje početkom marta, tokom kojih su se Saudijska Arabija i Iran usuglasili da obnove diplomatske odnose i ponovo otvore ambasade i misije u roku od dva mjeseca.

Mohammad Jamshidi, zamjenik šefa kabineta iranskog predsjednika za politička pitanja, objavio je 19. marta na Twitteru da je saudijski kralj uputio pozivno pismo iranskom predsjedniku da posjeti Rijad.

Komentarišući iranske veze sa Saudijskom Arabijom i drugim arapskim državama u regiji, Mokhber je rekao da je poboljšanje odnosa sa zemljama u regiji jedan od glavnih strateških prioriteta Raisijeve administracije otkako je predsjednik preuzeo dužnost.

Saudijska Arabija prekinula je diplomatske odnose s Iranom početkom 2016. kao odgovor na napade na saudijske diplomatske misije u Iranu nakon što je kraljevina pogubila šiitskog imama, prenosi Xinhua.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: