Mart 26, 2023

Prijava

Овако је настала најпознатија компјутерска позадина свих времена

Иако су многи убјеђени да је чувена фотографија дорађена или чак потпуно вештачка, то ни приближно није тачно. Ово је прича о томе како је настала најпознатија компјутерска позадина свих времена.

Чарлс О'Рир рођен је 1941. и више од 25 година је радио као фотограф за часопис Натионал Геограпхиц. Од 1978. његово интересовање се усмерава на виноградарство и производњу вина, па је фотографије на ову тему снимао широм света.

Иако се целог живота бави фотографијом, своју најчувенију фотографију није усликао у току планираног снимања, већ сасвим случајно. Док се возио аутопутем 121 у Калифорнији, Чарлс је одлучио да сиђе с пута и фотографише призор о којем је често размишљао.

Неколико година касније, компанија Мицрософт исплатила му је позамашну суму за ову фотографију, али О'Рир никада није открио о којој је цифри реч. Фотографија је таква каква јесте захваљујући комбинацији Фуји филма, са појачаним бојама и одличне оптике фотоапарата који је О'Рир тада користио.

Цијену фотографије није могао да одреди сам, па му је Мицрософт послао авионску карту да дође у централу како би о томе преговарали.

Фотографија се на XП систему приказује од 2001. године, а свакодневно ју је посматрало више од милијарду људи.

Дуго година се водила полемика о мјесту настанка ове фотографије – Ирска, Француска и Нови Зеланд представљали су могуће локације, да би нагађањима дошао крај када је компанија Мајкрософт открила годинама чувану тајну на Јутјубу.

Пејзаж зелене ливаде, плавог неба и тек неколико облака налази се заправо у Калифорнији, у округу Напа.

“Снимљена је близу моје куће, док сам ишао у посјету дјевојци, сјеверно од Сан Франциска. Дан је једноставно био такав. Фотографија није дорађена у Фотошопу. Трава је била савршена и сунце је сијало. На небу није било ни ниједног облачка, али док сам паркирао и поставио фотоапарат, облаци су се појавили”, рекао је О'Рир.

Касније је чувено место настанке фотографије претворено у виноград, а фотографија која је усликана после више од деценије на истом том месту где је снимљена, показује сасвим другачији призор.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Popularno

Na pravom putu

Slične vijesti