19 Marta, 2024

Prijava

Najveći budžet Amerike za vojsku od rata u Vijetnamu

Američki predsjednik Biden predstavio je danas prijedlog budžeta od 6,9 milijardi dolara, kojim bi se povećalo finansiranje niza vladinih programa i solventnost Medikera, smanjile cijene lekova na recept i deficit za tri triliona dolara u narednoj deceniji.

Kako prenosi Blumberg, deficit bi 2024. bio povećan sa 1,6 milijardi dolara na 1,8 milijardi dolara, dok bi bruto savezni dug narastao na 51 milijardu dolara za deset godina. U godini kada su lideri Republikanske partije naveli da će težiti smanjenju potrošnje za najmanje 150 milijardi dolara i odbiti povećanje poreza, Biden umjesto toga predlaže dodavanje 77 milijardi dolara na potrošnju za odbranu i neodbrambenu potrošnju uz povećanje poreza za 5,5 milijardi dolara u narednoj deceniji.

Bidenova administracija očekuje da će inflacija nastaviti da usporava do kraja 2023. na 4,3 posto, sa trenutne godišnje stope od 6,4 posto, dok njegov ekonomski tim također predviđa da će američka ekonomija rasti za 0,6 posto u realnom iznosu u 2023. godini, u skladu sa procjenama ekonomista sa Volstrita i Federalnih rezervi.

Među predloženim mjerama su minimalni porez od 25 posto za najbogatijih 0,01 posto Amerikanaca, dok bi korporativni porez porastao sa manje od 10 posto na 28 posto, čime bi se poništilo ogromno smanjenje poreza donijeto pod predsjednikom Donaldom Trampom 2017.

Biden također predlaže povećanje poreza za one koji zarađuju više od 400.000 dolara godišnje kako bi osigurao da Mediker, odnosno sistem zdravstvenog osiguranja koji finansira vlada za osobe starije od 65 godina, ostane solventan.

Republikanci odbijaju da glasaju za bilo kakva povećanja poreza, uz obrazloženje da Biden gura potrošnju van kontrole i politiku uperenu protiv biznisa. „Ogromna povećanja poreza, veća potrošnja… neće ugledati svjetlost dana”, rekao je republikanski predstavnik u američkom Senatu Mič Mekonel.

Kada je riječ o izdvajanjima za vojsku, smatra se da je prijedlog Bijele kuće od 842 milijarde dolara samo za Pentagon najveći budžet za odbranu nakon rata u Vijetnamu, ako se pritom ne računaju troškovi ratova u Iraku i Avganistanu, što je povećanje od 3,2 posto u odnosu na 816 milijardi dolara koje je Kongres prisvojio ove godine. Izdvajanja za Pentagon uključuju 170 milijardi dolara za nabavke i 145 milijardi dolara za istraživanje i razvoj, navodi agencija, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: