23 Aprila, 2024

Prijava

Erdogan potpisao odluku – Predsjednički i parlamentarni izbori 14. maja

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potpisao je u petak Odluku o raspisivanju predsjedničkih i parlamentarnih izbora u toj zemlji za 14. maj ove godine.

– S ovlastima koje mi daje član 116. našeg Ustava, potpisao sam Odluku za održavanje izbora 14. maja, koji su trebali biti održani 18. juna 2023. – rekao je Erdogan u predsjedničkom kompleksu u glavnom gradu Ankari, javlja Anadolija.

Odluka će u subotu biti objavljena u Službenom listu Republike Turkiye.

– I u izbornom procesu naš program će se sastojati od liječenja rana stradalih u zemljotresima i nadoknade ekonomske i socijalne štete od ove katastrofe – rekao je Erdogan.

Govorio je o zadatim ciljevima u regijama pogođenim razornim zemljotresima.

– Cilj nam je za godinu izgraditi i oštećenim predati 319.000 domova, uključujući 244.000 stanova i 75.000 kuća – rekao je Erdogan te dodao: “Odlučni smo korak po korak raditi dok ne stvorimo nove, sigurne i mirne životne prostore za naših 3,5 miliona ljudi.“

Turci će 14. maja izabrati ne samo predsjednika već i 600 zastupnika u Velikoj narodnoj skupštini Repulike Turkiye.

Turski birači su 2017. godine putem referenduma odlučili prijeći s parlamentarnog na predsjednički sistem upravljanja. Od 2018. Turska je ukinula funkciju premijera i u potpunosti prešla na predsjednički sistem vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: