19 Marta, 2024

Prijava

Aarhus Centar u BiH – Neće biti dozvoljena izgradnja mHE na rijeci Bosni?

Aarhus Centar u BiH u ovoj godini nastavlja priču o zabrani izgradnje mHE Bilješevo na rijeci Bosni. Iz tog centra podsjećaju da je zajedničkim snagama još prošle godine upućena Inicijativa koju je potpisalo 2.000 građana Kaknja, a kojom je zatraženo odbacivanje Prijedloga Odluke o davanju saglasnosti za provođenje koncesija za izgradnju mHE “Bilješevo” na rijeci Bosni kao i donošenje Zaključka o zabrani planiranja i izgradnje malih hidroelektrana na teritoriji općine Kakanj.

Općinsko vijeće je bilo dužno u roku 60 dana da razmatra pomenutu Inicijativu, taj rok nije ispoštovan, pa je Aarhus centar u BiH uputio niz urgencija. Nažalost, do danas Općinsko vijeće Kakanj još uvijek nije razmatralo inicijativu, a što je dužno učiniti u skladu i sa Statutom te Općine, saopćeno je iz Aarhus Centra u BiH.

Kako navode iz Aarhus Centar u BiH, godinu dana poslije, razgovarali su sa predsjednicima Mjesnih zajednica Bilješevo i Modrinje, Eldinom Gađunom i Rašidom Šahinovićem, koji su im rekli da im je načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević rekao da neće doći do izgradnje mHE na rijeci Bosni.

Predsjednik MZ Bilješevo Eldin Gadžun izrazio je zadovoljstvo jer su načelnik i Općinsko vijeće stavili volju građana na prvo mjesto.

– Drago mi je i što nam je obećano da od izgradnje mini hidroelektrane neće biti ništa. Najbitnije je da imamo zajedničke interese i iste ciljeve – izjavio je Gadžun.

Iz Aarhus Centra ističu da im je kao udruženju drago čuti, pa i vidjeti da lokalne vlasti direktno sarađuju sa građanima i poštuju njihovu volju.

– Svakako nastavljamo da pratimo situaciju i sačekamo zvanično odbacivanje Prijedloga Odluke o davanju saglasnosti za provođenje koncesija za izgradnju mHE “Bilješevo” na rijeci Bosni kao i donošenje Zaključka o zabrani planiranja i izgradnje malih hidroelektrana na teritoriji općine Kakanj, jer pisani trag o ovoj odluci OV Kakanj ipak mora biti izdat, poručili su iz Aarhus Centra u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: