19 Aprila, 2024

Prijava

Računi za energiju u zemljama EU porasli za 300 odsto

Računi za energiju u zemljama Evropske unije porasli su za 300 posto, izjavila je Ursula fon der Lajen predsjednica Evropske komisije.

„Rusija je smanjila snabdijevanje Evrope gasom za 80 posto za osam mjeseci, što je dovelo do porasta cijena energenata u Evropi. Prošlog leta naši računi za struju su porasli za 300 posto,” izjavila je Lajenova obraćajući se na zajedničkoj sjednici kanadskog parlamenta.

Građani država članica EU videli su da su njihovi računi za energiju porasli prošle godine najmanje 300 posto posle dramatičnog smanjenja isporuka ruskog gasa.

Prema riječima šefice EK, zemlje EU uspele su da nadomjeste manjak ruskog prirodnog gasa kupovinom više energenata od alternativnih snabdjevača, kao i povećanjem energetske efikasnosti smanjenjem potrošnje za 20 posto.

Fon der Lajenova ističe da su ruski zvaničnici pokušali da ucjene Brisel smanjenjem snabdijevanja pošto su zemlje EU u velikoj mjeri bile zavisne od ruskog gasa.

Ona je istakla „važnu ulogu” koju je Kanada odigrala u borbi protiv energetske krize tako što je povećala proizvodnju tečnog prirodnog gasa (LNG).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: