19 Aprila, 2024

Prijava

Povučen zakon o stranim agentima koji je izazvao talas protesta u Gruziji

Prijedlog zakona o stranim agentima, koji je izazvao talas protesta u Tbilisiju, povučen je iz gruzijskog parlamenta, saopštio je danas politički savjet vladajuće partije Gruzijski san, prenose ruske agencije.

– Odlučili smo da bezuslovno povučemo prijedlog zakona koji smo podržali – navedeno je u saopštenju koje je objavio gruzijski Prvi kanal, prenosi RIA Novosti.

Protesti u Tbilisiju su počeli ispred zgrade gruzijskog parlamenta  7. marta, nakon što je prijedlog zakona o stranim agentima usvojen u prvom čitanju.

Policija je koristila suzavac i šok bombe kako bi rastjerala demonstrante. Demonstranti su gađali pripadnike snaga reda Molotovljevim koktelima i kamenjem, a nekolicina učesnika protesta uklonila je metalne barijere ispred gruzijskog parlamenta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saoštilo je da ima povrijeđenih na obje strane i da su protesti bili “izuzetno nasilni”.

Privedeno je nekoliko desetina učesnika Prijedlog zakona o transparentnosti stranog uticaja predviđa da u zemlji bude osnovan registar nevladinih organizacija, medija i subjekata koji dobijaju sredstva od stranih država.

Zakonom je bilo predviđeno da organizacije koje dobijaju više od 20 posto sredstava iz inostranstva budu registrovane kao “strani agenti” i podvrgnute nadzoru gruzijskog Ministarstva pravde.

Inicijatori prijedloga zakona tvrde da je reč o mekšoj verziji američkog zakona, dok opozicija tvrdi da prijedlog zakona nema nikakve veze sa američkim zakonom i da je analogan zakonu koji je na snazi u Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: